sprowadzony samochod, zla data na umowie kupna a 22% podatku

• Autor wątku Autor wątku atimex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atimex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

MAm problem dnia 09.05.2009 kupiłem samochod w Belgii dwa dni pozniej sprowadziłem na lawecie pojazd do POlski i zaczalem zalatwiac wszelkie formalnosci. Gdy trafiłem do Izby celnej okazalo sie ze na umowie kupna widnieje data 09-05-2004! ale tam bylo ok kazali tylko napisdac oswiadczenie ze jest blad i dac jakis kwtek kiedy samochod byl sprowadzony. Problem pojawil sie w US poniewaz rok produkcji tego samochodu to rowniez 2004 rok co oznacza ze wedlug daty z umowy sprowadzilem nowy samochod i musze od niego zaplacic podatek w wysokosci 22% od kwoty zakupu!!?? Napisalem coprawda dzisiaj wyjasnienie do Naczelnika ale sam nie wiem jak sie do tego odniesnie moze ktos z was ma pomysl jak roziwazac ten problem, zeby nie jechac specjalnie do Belgii po nowa umowe ...

Dodam jezszcze ze 1 rejestracja poajzdu to kwiecien 2004 a potem nie mam juz zadnych dokumentow potwierdzajacych ze wlasciciel pozbyl sie tego pojazdu po przynajmniej ponad pol roku od kupienia ( 6 miesiecy podono tyle musi miec samochod zeby m nie musial placic 22%)
Z gory dziekuje za podpowiedzi

Ostatnia edycja:
Powrót