sprzeciw a skarga na orzeczenie referendarza?

• Autor wątku Autor wątku klauds
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klauds

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,
mam pytanie odnośnie instytucji skargi na orzeczenie referendarza oraz sprzeciwu.. jakiś czas temu mój znajomy otrzymał nakaz zapłaty wydany w postępowaniu upominawczym, na dokumencie znajdowała się również pieczątka, której treść wskazywała na możliwość wniesienia skargi na orzeczenie referendarza (nakaz wydał właśnie referendarz). Oczywiście w pouczeniu do nakazu była mowa o możliwości wniesienia sprzeciwu. POnieważ chcieliśmy zakwestionować cały nakaz, poradziłam sporządzenie sprzeciwu. Mam wątpliwości czy dobrze...

Z informacji uzyskanych na forum w innym wątku, a dotyczącym postępowania w EPU uzyskałam informację, iż skargę wnosi się na koszty, a sprzeciw jeśli kwestionuję nakaz (w tym także koszty). Wobec tego czy ja to wszystko dobrze rozumiem?
czy w każdym przypadku (nie tylko EPU), np w przypadku nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, sposobem na obronę jest sprzeciw...? skarga dotyczy tylko rozstrzygnięcia o kosztach?
jeśli tak jest to muszę stwierdzić, iż przepisy mówiące o skardze na orzeczenie referendarza są niejasne, tzn. ani z samych przepisów, ani z komentarzy nie wynika, że dotyczy to tylko kosztów..mowa jest bowiem o orzeczeniu co do istoty sprawy... czy takim orzeczenim nie jest np. nakaz? mowa jest również o tym, iż nakaz wskutek wniesienia skargi traci moc.. teoretycznie taki sam skutek wywołuje wniesienie sprzeciwu...

Art. 39822. § 1. Na orzeczenie referendarza sądowego co do istoty sprawy, orzeczenie kończące postępowanie, orzeczenia, o których mowa w art. 394 § 1 pkt 1, 2, 42, 5—9, orzeczenie co do nadania klauzuli wykonalności, a także orzeczenia co do stwierdzenia wykonalności europejskiego nakazu zapłaty i co do wydania zaświadczenia, o którym mowa w art. 7958, przysługuje skarga, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Skargę rozpoznaje sąd, w którym wydano zaskarżone orzeczenie.

§ 2. W razie wniesienia skargi orzeczenie referendarza sądowego traci moc, z wyjątkiem orzeczenia o nadaniu klauzuli wykonalności i orzeczeń o stwierdzeniu wykonalności europejskiego nakazu zapłaty i o wydaniu zaświadczenia, o którym mowa w art. 7958.

§ 3. Sąd rozpoznaje sprawę jako sąd pierwszej instancji, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

§ 4. Skargę wnosi się do sądu w terminie tygodniowym od dnia doręczenia stronie postanowienia referendarza sądowego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

§ 5. Skargę wniesioną po upływie terminu lub nieopłaconą sąd odrzuca.
Orzeczenia

Art. 39823. § 1. Rozpoznając skargę na postanowienie referendarza w przedmiocie kosztów sądowych lub kosztów procesu oraz na postanowienie o odmowie ustanowienia adwokata lub radcy prawnego, sąd wydaje postanowienie, w którym zaskarżone postanowienie referendarza sądowego utrzymuje w mocy albo je zmienia.

§ 2. W sprawach, o których mowa w § 1, wniesienie skargi na postanowienie referendarza wstrzymuje jego wykonalność. Sąd orzeka jako sąd drugiej instancji, stosując odpowiednio przepisy o zażaleniu.

Po wniesieniu sprzeciwu sprawa trafia do zwykłego rozpoznania przez sąd. a jak jest w przypadku skargi? byłam przekonana, że skarga działa tak samo, tzn nakaz traci moc z tym, że sprawę rozpatruje ponownie sąd, jakopierwsza instancja, a zatem odbywa się to na posiedzeniu niejawnym..w związku z tym (w sytuacjach oczywiście dopuszczalnych, tj.np w przypadku orzeczenie co do istoty sprawy) rozumiałam to tak, że skarga powoduje ponowne rozpoznanie sprawy na posiedzeniu niejawnym, podczas gdy wniesienie sprzeciwu funduje nam już normalną rozprawę...

byłabym wdzięczna za wytłumaczenie mi tego, bo strasznie mnie to męczy.. z góry dzięki!

Powrót