Sprzeciw do EPU- jakie dane wpisać

• Autor wątku Autor wątku sophie15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sophie15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Chcę napisać sprzeciw do EPU, jest to nakaz zapłaty sprzed kilku lat.
I tu nie wiem jakie dane mam wpisać na sprzeciwie, dowiadywałam się w sądzie rejonowym i tam pani też do końca nie wiedziała.
Chodzi o to, że kilka lat temu miałam inne nazwisko. Pisząc sprzeciw w rubryce pozwany mam wpisać swoje dane i nie wiem czy mam wpisać swoje aktualne nazwisko, a np. w nawiasie to poprzednie, czy to poprzednie, a w nawiasie to moje obecne. Pani w sądzie nie wiedziała, mówiła że mam dołączyć jedynie akt małżeństwa.

Napisz obecne nazwisko a w nawiasie poprzednie
np. Anna Kowalska (poprzednie nazwisko Nowak), Powołaj się na sygnaturę sprawy do której wnosisz sprzeciw. No i wskaż, że wnosisz o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego w sprawie o sygnaturze..Nc-e xxxx...

kot_kot napisał:
wnosisz o przywrócenie terminu
Może nakaz się jeszcze nie uprawomocnił, zatem po co wniosek o przywrócenie terminu, skoro wystarczy sam sprzeciw.
Niestety, opis jest tak skromny, że nie sposób coś doradzić. Jedyne co, to zapoznanie się z podobnymi tematami których są wręcz tysiące :)

Kanas- przypuszczam, że skoro "jest to nakaz zapłaty sprzed kilku lat" , to pewnie jest już dawno prawomocny, stąd sugestia :) (oczywiście nie wchodzę w kwestię ewentualnej poprawności doręczenia NZ i rozpoczęcia biegu terminu do wniesienia sprzeciwu, bo opis jest faktycznie zbyt skromny)

kot_kot napisał:
np. Anna Kowalska (poprzednie nazwisko Nowak), Powołaj się na sygnaturę sprawy do której wnosisz sprzeciw. No i wskaż, że wnosisz o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego w sprawie o sygnaturze..Nc-e xxxx...

Dziękuję, tak myślałam żeby to mniej więcej tak napisać. Tylko nie wiem czy muszę dołączyć akt małżeństwa, akurat mam tylko ksero.

Kanas napisał:
Może nakaz się jeszcze nie uprawomocnił, zatem po co wniosek o przywrócenie terminu, skoro wystarczy sam sprzeciw.
Niestety, opis jest tak skromny, że nie sposób coś doradzić. Jedyne co, to zapoznanie się z podobnymi tematami których są wręcz tysiące :)

Przeczytałam właśnie już dużo na ten temat i dlatego o ile dobrze rozumiem to mogę wnieść sprzeciw, tego nakazu nigdy nie odebrałam, dostarczony był na nieaktualny adres.
Mam nadzieję, że złożę ten sprzeciw prawidłowo, czyli muszę napisać że nakaz nigdy do mnie nie dotarł, bo wierzyciel podał nieaktualny adres i wydaje mi się że nie muszę pisać o przywrócenie terminu.

a po co wniosek o przywrócenie terminu, przecież dla Ciebie termin się nie rozpoczął, a po za tym do sprzeciwu dołącz jakieś rachunki które wskażą, że podczas próby doręczenia nakazu i pozwu adres był błędny,

robinson21 napisał:
a po co wniosek o przywrócenie terminu, przecież dla Ciebie termin się nie rozpoczął, a po za tym do sprzeciwu dołącz jakieś rachunki które wskażą, że podczas próby doręczenia nakazu i pozwu adres był błędny,

Dziękuję, tak myślałam, ten sprzeciw do EPU piszę sama, potem o ile dobrze rozumiem to na pewno dadzą to do sądu rejonowego i wtedy będę potrzebować prawnika.
moderacja
Regulamin się czyta, nie ślepo klepie "dalej" aby jak najszybciej założyć konto !

Ostatnią edycję dokonał moderator:
robinson- wniosek o przywrócenie terminu tak z "ostrożności procesowej", teoretycznie skoro nakaz był kierowany na adres nieaktualny, to nie został prawidłowo doręczony więc termin do wniesienia sprzeciwu nie zaczął biec. Tyle teoria.
W praktyce są różni sędziowie ;) sam wniosek złożony ze sprzeciwem nie zaszkodzi, najwyżej wniosek zostanie odrzucony, sprzeciw uznany za przedwczesny a sam nakaz doręczony ponownie i wtedy będzie można w terminie wnieść sprzeciw. Ale ja to z praktyki piszę.
Był raz sprzeciw wniesiony, gdzie pan wskazywał, że mieszkał pod innym adresem w dacie doręczenia NZ i po kilku latach wnosi sprzeciw od NZ a i tak Sąd uznał, że spóźniony bo adres z pozwu pokrywał się na tamten czas z adresem zameldowania i skoro tak to fikcja doręczenia bo jest przecież obowiązek meldunkowy.

Ja akurat na dzień wydania nakazu to miałam inny adres stałego zameldowania niż ten z nakazu.

kot_kot napisał:

Bardzo proszę o pomoc jeszcze w jednej kwestii. Nie wiem jaki mam wpisać adres powoda, na moim koncie w EPU powód ma adres w Luxembourg, a na piśmie komornika jest adres z Warszawy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, a mam jeszcze jedno pytanie.
Dopiero teraz przy przeglądaniu starych dokumentów zauważyłam, że wierzyciel pierwotny miał bankowy tytuł egzekucyjny. Do tej pory myślałam, że to moje zadłużenie nie jest przedawnione, ale chyba jest.
Czy w takim przypadku, na sprzeciwie do EPU mam pisać, że to jest przedawnione, czy nie muszę tego pisać?
Do tej pory chciałam pisać taki najprostszy sprzeciw, że "zaskarżam nakaz zapłaty w całości" i "kwestionuję powództwo co do zasady i wyskości", ale teraz już sama nie wiem?

wymień w zarzutach, "oraz, że dochodzona kwota pozwu uległa przedawnieniu, w zwiazku z tym wnosisz o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego oraz wnosisz o uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości, koszty sądowe strona pozwana uważa za bezzasadne."

Dziękuję
Jeżeli można to jeszcze zapytam o to oddalenie pozwu w całości.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, że jeżeli e-sąd oddali pozew, to ta firma windykacyjna już mnie nie może podać do sądu rejonowego? Bo myślałam, że to będzie umorzone w EPU i na 100% pójdzie do rejonowego.

Art. 50537. KPC
Umorzenie elektronicznego postępowania upominawczego
§ 1.
W przypadku umorzenia postępowania każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie.
§ 2.
Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne postępowanie upominawcze, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu upominawczym. Na żądanie stron sąd, rozpoznając sprawę, uwzględni koszty poniesione przez strony w elektronicznym postępowaniu upominawczym.

Tak myślałam, że to niemożliwe żebym miała tyle szczęścia, że nie będą mnie mogli dać do rejonowego.
Mam już ułożony ten sprzeciw i dopiero teraz zauważyłam, że w aktach sprawy EPU pozew jest na Wydział XVI i ulica Krakowskie Przedmieście, a nie Wydział VI ul. Boczna Lubomelskiej.
Bardzo proszę o odpowiedź jaki mam wpisać wydział i adres w pozwie i na jaki adres go wysłać. Teraz się obawiam, że wpiszę nie ten co trzeba i sąd z tego powodu odrzuci mi ten sprzeciw.

adres sądu który wydał nakaz zapłaty oraz odpowiedni wydział czyli XVI Wydział Cywilny, a po za tym, z tego co widzę to XVI wydział cywilny to dawniej początek działalności e-sądu z tego co pamiętam.

Bardzo, bardzo dziękuję.
Dobrze, że jeszcze raz przeglądałam te akta sprawy, bo inaczej wysłałabym ten sprzeciw na zły adres.

Powrót