Sprzeciw do zgłoszenia postawienia "blaszaka"

• Autor wątku Autor wątku slimakko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slimakko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam jestem posiadaczem trzech działek powiedzmy A,B,C wszystkie po około 20 arów. Działki są połączone ze sobą, stykają się: A z B, B z A i C, C z B. Działka A z C sie nie łacza.
Na działce A jest wybudowany dom jednorodzinny, działka B stoi pusta (ogród), na działce C chciałem postawić cztery budynki gospodarcze 3x5m (garaże blaszane - "blaszaki"). Całość jest objęta obowiązującym planem zagospodarowania przestrzennego oznaczenie przeznaczenia gruntów MN.2 mieszkalnictwo jednorodzinne. Dokonałem zgłoszenia do gminy zamiaru budowy tychże obiektów.
Dostałem odpowiedz odmowną a w uzasadnieniu iż podstawowym przeznaczeniem terenu jest zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna, natomiast budowa budynków gospodarczych musi być funkcjonalnie z nią związana. W związku z tym iż na działce nie jest zlokalizowany żaden budynek określony w przeznaczeniu podstawowym ( brak domu na działce) nie można zrealizować tam innej zabudowy (odmowa).

Pytanie pierwsze czy jest jakaś opcja wybudowania tego przecież te trzy działki są moje.

Wynika że scalenie działek w jedną załatwi temat dobrze myślę czy nie?

Może trzeba również zgłosić zamiar budowy budynku mieszkalnego?

Dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam.

W mpzp opis terenów MN.2
Link do opisu mpzp: https://www.wieliczka.eu/files/files/uchwała.pdf

Powrót