Sprzeciw na nakaz zapłaty - pomoc

• Autor wątku Autor wątku szczepan9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szczepan9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,
tematów na forum wiele, jednakże każde indywidualne, potrzebuję małej pomocy w wypełnieniu formularza SP, czyli sprzeciwu na nakaz zapłaty od znanego wszystkim Sądu w Lublinie.

Powód: Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny FIZ z siedzibą we Wrocławiu

(RAVEN Krupa & Stańko)

Przybliżę historię długu:

"Strona pozwana 'JanKowalski' oraz 'Bank jakiśtam' zawarli w dniu 2013-07-17 umowę bankową o numerze 123456123 na podstawie której strona pozwana otrzymała określoną w umowie kwotę pieniężną, jednocześnie zobowiązała się do jej zwrotu na warunkach precyzyjnie określonych w tejże umowie.
/dowód: wyciąg z ksiąg rachunkowych funduszu sekurytyzacyjnego i ewidencji analitycznej nr. S/123/123/PBW z dnia 2016-07-26"

Kwota sporu to 6500zł., a koszty procesu to 1882zł. :rolleyes:

Minęło 6 dni od doręczenia nakazu, wiem ze mam 14 dni na wniesienie sprzeciwu. Widziałem formularz i kilka "szablonów" jak napisać takie pismo, jednak wymagają uzasadnień których ja nie znam...

Ktoś pomoże co napisać ?
Używać formularzu SP, czy wystarczy zwykły list napisany w komputerze z odręcznym podpisem? Co w takim liście napisać?

Z góry dziękuje za pomoc.

edit.

zacytuje VII punkt pouczenia:
"Sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego w elektronicznym postępowaniu upominawczym, na etapie wnoszenia do e-sądu, powinien odpowiadać wymogom pisma procesowego (art. 126 k.p.c.), z tym, że nie jest wymagane jego uzasadnienie i przedstawienie dowodów ani innych dokumentów; ponadto winien zawierać wskazanie nakazu zapłaty podlegającego zaskarżeniu oraz zarzuty, któe pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem sie w spór, co do istoty sprawy."

Wiec chyba wystarczy wysłać pismo komputerowe ?

Ostatnia edycja:
Napiszę tak , pisałem już kilka sprzeciwów do EPU i pisałem na zwykłej kartce .
Treść zawsze taka sama :
Wnoszę o sprzeciw w sprawie niniejszej , orzeczenie zaskarżam w całości i zarzucam , że roszczenie jest nienależne .
Jak do tej pory , zawsze skutkowało.
Uzasadniał będziesz na ewentualnej rozprawie w Sądzie właściwym .

szczepan9 napisał:
/dowód: wyciąg z ksiąg rachunkowych funduszu sekurytyzacyjnego i ewidencji analitycznej nr. S/123/123/PBW z dnia 2016-07-26"
a cóż to za dowód?, ja też mam dowód wyrwana kartka z zeszytu gdzie napisane jest że
damian xxx napisał:
Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny FIZ z siedzibą we Wrocławiu
jest mi winień 6.000 zł.

Jakiś błąd się wkradł , ja nic takiego nie pisałem , co powyżej.

robinson21 napisał:
a cóż to za dowód?, ja też mam dowód wyrwana kartka z zeszytu gdzie napisane jest że jest mi winień 6.000 zł.

Tak jest napisane w pouczeniu. Z tego co widziałem na forum, u wiekszości osób tak jest napisane.

Chodzi mi tylko o pomoc w napisaniu tego sprzeciwu, co dokładnie napisać żeby wszystko było dobrze.

Damian xxx - dzieki, jednakze wolalbym o jakas bardziej rozwinieta wersje. Od 2h szukam po internecie i do niczego dojsc nie moge... Wielu ludzi ma ten problem, ale wiekszosc w uzasadnieniu wpisuje, ze nakazy byly wysylane na zly adres, a u mnie byl wyslany na dobry adres...

Choc nie mieszkam pod tym adresem, ale jestem tam zameldowany.

Imie Nazwisko
ul. ...............
kod miasto

Sąd Rejon. w ..............
......Wydział
ul. ...............
kod miasto

sygn. akt XXX/XX

Sprzeciw

Od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym wydanym w dniu XX.XX.XXXXr przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny, doręczonego w dniu XX.XX.XXXXr, wnoszę sprzeciw z wnioskiem o:

1) Uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości.

UZASADNIENIE:
Pozwany XXXXXXXXXXXXXXX nie zapłaci żądanych sum wymienionych w nakazie zapłaty w postępowaniu upominawczym gdyż żądane kwoty przez powoda są kwotami które uległy przedawnieniu.
Kwotę XXXX,XX PLN tytułem zwrot kosztów procesowych pozwany XXXXXXXXXXXX uważa za bezzasadne.

Z tych względów sprzeciw jest uzasadniony.

robinson21 napisał:
UZASADNIENIE:
Pozwany XXXXXXXXXXXXXXX nie zapłaci żądanych sum wymienionych w nakazie zapłaty w postępowaniu upominawczym gdyż żądane kwoty przez powoda są kwotami które uległy przedawnieniu.

Jak kolega to obliczył ?

Gdyby faktycznie chodziło o przedawnienie roszczenia , to wielkim błędem byłoby o tym pisać w sprzeciwie.

witam, dziś od rana szukam, znalazłem takie coś:

Przedawnienie długów: kiedy już nie musimy spłacać zobowiązań

Wg tabelki na tej stronce, moje długi mogły się już przedawnic (debet, karta kredytowa, pożyczka vivus) czy mam rację? Od kiedy liczony jest okres 3 lat, od dnia podpisania umowy, czy od kiedy znikły środki?

Dodam że ten konkretny dług, nt. którego jest ten temat, to debet. Kredyt skończyłem spłacać (po interwencji komorniczej) jakieś 8 m-cy temu.

Wiec jeśli w sprzeciwie jako uzasadnienie wpisze przedawnienie długu, to będzie dobrze prawda?
A jeśli dług się nie da przedawnil, a ja tak uzasadnie, to sprzeciw zostanie przyjęty?

Edit.
Tutaj bardziej wszystko rozwinięte:

http://www.se.pl/amp/wiadomosci/polska/przedawnienie-dlugow-tabela-kiedy-przedawniaja-sie-dlugi_129429.html

Dodam że karta została użyta ok pół roku po podpisaniu umowy, nigdy nie była spłacana, debet zużyty przed karta, również nigdy nie spłacany.

Wiec sam juz nie wiem czy się przedawnily czy nie.
Jeszcze raz, co jeśli napisze ze długi przedawnione a nie będą?

Ostatnia edycja:
Piszesz

Data i miejscowośc
adres swój
Adres sądu

następnie

Dotyczy sprawny:
syg. akt. VI Nc-e xxxxxx/xx

Sprzeciw

Niniejszym, działając w imieniu własnym, składam sprzeciw od nakazu zapłaty, wydanego w postępowaniu upominawczym w dniu xx xxxxx 2016r. przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny sprawie o sygn. VI Nc-e xxxxxx/xx i zaskarżam go w całości.

Na koniec swój podpis.

Na ta chwilę nic więcej nie piszesz bo nic to ci nie da.

Zakladasz sobie konto o ile jeszcze nie masz w e-sadzie żeby widzieć co się dzieje ze sprawą.

Dwie możliwość
- e-sąd przekaże sprawę do sądu własciwego miejscowo dla ciebie
- powód wycofa pozew

Przy pierwszym czekasz na list z sadu , przy drugim zaglądasz co jakiś czas do e-sadu żeby sprawdzić czy znów nie złożyli pozwu.

Uzasadnienia w e-sadzie nie są potrzebne.

O taka odpowiedz mi chodzilo :) Bardzo dziekuje karaczoch

Tylko ten fragment "zaskarżam go w całości" jest troche groźny hehe ale rozumiem ze ma tak byc.

Poczekam jeszcze na odpowiedz 2och osob na PW, i jutro posle sprzeciw.
A dzis po pracy zarejestruje sie w tym e-sadzie.

Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi!

Jak Panowie dajecie rady to unikajcie tego przedawnienia. W EPU wystarczą dwa zdania, takie jak @karaczoch napisał. Nawet bez uzasadnienia. Bo zdarza się nader często ze prowokuje to kancelarię reprezentującą powoda do odpisania na taki sprzeciw... i niektóre sądy nie wysyłają już później pozwu stronie błędnie uznając że już kwity ma, skoro wyskoczyła z przedawnieniem. I nie ma z czego zarzutów robić...
A co do wycofania pozwu... Prokura ostatnio nie odpuszcza, a kwity dostarczą...

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Gdyby faktycznie chodziło o przedawnienie roszczenia , to wielkim błędem byłoby o tym pisać w sprzeciwie.
Nie znam się na tym więc muszę dopytać. Dlaczego byłby to błąd?

Bo powód może wycofać pozew i próbować jeszcze raz. Ale ostatnio mają inną taktykę...dowodzą na przykład że wierzytelność jest wymagalna w dacie płatności ostatniej raty, a fakt wypowiedzenia kredytu nie ma znaczenia...

Dziekuje wszystkim za kazda pomoc!!

Wysylam sprzeciw o tresci takiej, jakiej podpowiedzial mi uzytkownik 'karaczoch'.
Dzieki Ci!

Rejestracja w e-sadzie.

Postaram sie dac znac co dalej sie dzialo w tej sprawie, a noz komus w przyszlosci pomoze :-)

Pozdrawiam.

Powrót