Sprzeciw od nakazu zapłaty a egzekucja

• Autor wątku Autor wątku maciek2016
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek2016

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witajcie, uprzejmie proszę Was o pomoc w takiej sprawie :

1. E-sąd wydał nakaz zapłaty, który został doręczony na mój prawidłowy adres. Na zwrotce podpisał się mój brat moim imieniem i nazwiskiem.
2. Wobec powyższego e-sąd nadał klauzulę, a wierzyciel (jeden z funduszy skupujących długi) złożył wniosek o wszczęcie post. egzekucyjnego.
3. Komornik wszczął postępowanie, zajął moje konto i - jako że miałem na nim środki - ściągnął całość na rzecz wierzyciela (razem z kosztami ok. 3000 zł). Cała egzekucja trwała może z miesiąc, zakończono ją postanowieniem w dniu 5 stycznia 2015 r. Dopiero w tym momencie dowiedziałem się o zapadłym nakazie zapłaty.
4. Złożyłem sprzeciw od nakazu wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu, w treści podałem, że na zwrotce nie figuruje mój podpis. E-sąd przeprowadził dowód z opinii grafologa, który potwierdził że to nie ja podpisałem zwrotkę. Wobec powyższego nakaz stracił moc i sprawę przekazano do Sądu Rejonowego.
5. W Sądzie Rejonowym sprawę umorzono - pełnomocnik powoda nie uzupełnił w terminie braków formalnych pozwu. Postanowienie o umorzeniu postępowania zapadło 1 grudnia 2015 r., jest prawomocne.

Czy mogę w jakikolwiek sposób odzyskać od wierzyciela pieniądze, które zostały już wyegzekwowane ?

maciek2016 napisał:
Czy mogę w jakikolwiek sposób odzyskać od wierzyciela pieniądze, które zostały już wyegzekwowane ?
tak,
w chwili obecnej po
maciek2016 napisał:
umorzeniu postępowania zapadło 1 grudnia 2015 r., jest prawomocne.
należy wezwać wierzyciela do zwrotu nienależnych kwot otrzymanych od komornika oraz doliczyć do wezwania koszty bezzasadnej egzekucji komorniczej.
Jeżeli wierzyciel nie odda kasy należy złożyć pozew o wydanie nakazu zapłaty z art. 405 kc w związku z art. 410 kc.

Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź.

Czyli w wezwaniu mam wezwać wierzyciela o całą kwotę, jaką ściągnął mi z konta komornik (tj. razem wyszło ok. 3000 zł -należność główna + odsetki + koszty komornicze) ? Czy też mam doliczyć coś jeszcze ?

maciek2016 napisał:
Czyli w wezwaniu mam wezwać wierzyciela o całą kwotę, jaką ściągnął mi z konta komornik (tj. razem wyszło ok. 3000 zł -należność główna + odsetki + koszty komornicze)
tak,

Powrót