Sprzeciw od nakazu zapłaty "PZU"

• Autor wątku Autor wątku werko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

werko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam
Swego czasu mjałem ubezpieczny samochód OC w PZU
I jak to bywa nie wypowiedziałem umowy OC dla PZU, gdy dana polisa wygasła, a przechodząc do innej firmy
Po ponad roku Sąd w Lublinie w elektronicznym postępowaniu upominawczym postanowił umorzyć postępowanie w całości t.j 24.04.2024r
Myślałem że sprawa się zakończyła
-dzisiaj dostałem ze swojego miejsca zamieszkania z Sądu nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
Czy muszę to płacić, trzeba kolejny sprzeciw pisać, a wyrok Sądu w Lublinie został uchylny

Postępowanie w EPU umorzono, a powód (PZU) mógł wytoczyć powództwo w miejscu Twojego zamieszkania. Aby sąd rozpatrzył sprawę musisz wnieść sprzeciw i powołać jakieś argumenty, przemawiające za tym, że nie musisz płacić za OC. Jak takich nie masz, to wnoszenie sprzeciwu tylko podroży sprawę (większe koszty zastępstwa prawnego).

Czyli rozumiem, że w EPU to taki "standard" umarzania i moje wypociny były takie trochę sztuka dla sztuki
Czy teraz pisząc Sprzeciw do Sądu Rejonowego muszę określić, aby dana sprawa odbyła się zaocznie czy z moją osobą
A może to jest w gestii Sądu, czy zrobi to zaocznie, czy będzie mnie powoływać na świadka

W EPU wystarczyło napisać jedno zdanie, w dodatku można je było wysłać przez system i byłoby po sprawie. Aktualnie, w normalnym sądzie, musisz złożyć sprzeciw ze wszystkimi twierdzeniami i dowodami jakie masz. Nic nie musisz pisać, że była sprawa w EPU - sąd to wie. Ty jesteś stroną, więc nie możesz być świadkiem. Możesz wnosić o przesłuchanie Ciebie jako strony na określone fakty. Możesz też wnosić o przeprowadzenie dowodu z zeznań jakiegoś świadka na określone fakty.

No nie wiedziałem , że wystarczyło napisać "aaayyyy" i po bólu. Czy teraz Sąd Rejonowy weżnie pod uwagę, te moje wypociny ze sprzeciwu do EPU, czy napisać w Sprzeciwie do Sądu Rejonowego to samo co było pisane do EPU bo nowe okoliczności w sprawie nie wystąpił

Oki to sytuacja wygląda teraz tak
Napisałem do Sądu sprzeciw od nakazu zapłaty w którym się "poddałem" ,a zarazem prosząc o rozłożenie na raty danej kwoty do zapłaty .
Dzisiaj dostałem Wezwanie do uzupełnienia braków formalnych sprzeciwu poprzez:
-czy zaskarżam nakaz w całości czy w części
-dołączenie odpisu sprzeciwu wraz z odpisem załącznika do niego
I teraz tak
ad1 -rozumiem, że w sprzeciwie nie podałem jak zaskarżam wyrok
ad2- nie wysłałem danego sprzeciwu w dwóch egzemplarzach i sąd nie dostarczy tego sprzeciwu dla PZU
(dobrze myślę?!)
Jeśli tak to okej
-a teraz pytanko to było miesiąc temu i nie mam kopi/ksera danego sprzeciwu czy Sąd mi to może udostępnić , aby zrobić ksero
Czy muszę coś podobnego jeszcze raz napisać i wysłać to w dwóch egzemplarzach ?!

To jak się poddałeś, to w sumie niepotrzebnie się sprzeciwiałeś. Dowalą Ci w wyroku wyższe koszty zastępstwa procesowego + cały czas lecą odsetki w skali roku 11,25%.

Ale do meritum:
- musisz napisać pismo przewodnie, w którym wskażesz, jak zaskarżasz nakaz zapłaty - wychodzi na to, że w całości,
- do pisma przewodniego musisz dołączyć ksero Twoje poprzedniego sprzeciwu wraz z załącznikiem. Musi to być to samo, nie coś podobnego. Jeśli nie masz kopii, to możesz iść do sądu, do czytelni akt, poprosić o przejrzenie akt sprawy i zrobić albo ksero albo zdjęcie Twojego sprzeciwu. Potem go wydrukujesz i załączysz do pisma przewodniego.

Moja kwota zaległa w PZU samego OC wynosi 1200zł
i Sąd w tym dzisiejszym wezwaniu,też tą kwotę podał
- czyli wezwanie o zapłatę kwoty 1200zł i wezwać pozwango .....j.w
W sprzeciwie napisałem, że wnoszę o oddalenie powództwa i nie obciążania mnie kosztami procesowymi
oraz odsetkami, a daną kwotę rozłożono mi na raty
Okej czyli w poniedziałek do czytelni
I jeszcze jedno pytanko
-a jak nie uzupełnię tych braków formalnych w ciągu 7dni, to jaka będzie dalsza procedura ?!
Sąd nakażę zapłatę tej kwoty bez rozłożenia na raty

Jeśli nie uzupełnisz braków sąd odrzuci sprzeciw a nakaz zapłaty stanie się prawomocny. wtedy albo placisz zgodnie z nakazem albo sprawa pojdzie pewnie do komornika który doliczy sobie swoje koszty. W postepowaniu upominawczym nie ma rozkładania na raty

Jesli uzupełnisz braki w terminie sąd rozpozna sprawe normalnym trybem. na rozprawie. Tam możesz wnioskować o raty ale czy sąd się zgodzi nie jest wcale oczywiste

Powrót