Sprzeciw od nakazu zapłaty - - wartość przedmiotu sporu.

• Autor wątku Autor wątku automaticsss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

automaticsss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam poraz pierwszy na tym forum. Mam taki problem. Dostałem nakaz zapłaty z e-sądu za rzekome niedotrzymanie umowy z operatorem telewizji cyfrowej z 2003r. Skutecznie wniosłem sprzeciw i e-sąd przerzucił sprawę do sądu rejonowego. Dostałem wezwanie do uzupełnienia sprzeciwu, a mianowicie :
-określenie stron postępowania i ich aktualnych adresów (to dla mnie zrozumiałe)
-wskazanie wartości przedmiotu sporu (właśnie tego nie mogę za chiny znaleźć na formularzu SP, gdzie to wpisać na formularzu SP? )
-wskazanie czy zaskarża nakaz w całości (to dla mnie zrozumiałe)
-przedstawienie zarzutów - tu podniosę zarzut przedawnienia.

Po tylu latach nie potrafię inaczej się obronić, bo nie zachowały się już żadne dokumenty.

Jak dalej toczy się taka sprawa ?

wskazanie wartości przedmiotu sporu? nie powinno nic takiego się znaleźć w wezwaniu do uzupełnienia braków do Pana... można zadzwonić do sądu i dopytać o co konkretnie im chodzi, to powód powinien określić wartosć przedmiotu sporu. Jak dalej potoczy się sprawa - pozew pewnie wniosła firma wind - podejrzewam że presco, ale może się myle. W sytuacji kiedy dostaną Pana sprzeciw ( nie zawsze sądy wysyłają od razu) to nie uzupełnią braku formalnego pozwu w zakreslonym terminie i sprawa zostanie umorzona, ewentualnie podejmą walkę procesową i na 1 sprawie będzie po sprawie ze względu na podniesiony zarzut przedawnienia.

Jeszcze jedno pytanie mam. Czy to jest jakiś problem, że nie posiadam już żadnych dokumentów ? Jedynym dowodem na przedawnienie jest pozew powoda gdzie podaje datę rozwiązania umowy ze mną (2003- 04) oraz datę przelania wierzytelności na rzecz powoda. Poza tym wszystkie dokumenty są na przekręcone nazwisko. Brak jednej litery.

wps - jaka kwotę domagają się do zapłaty? To jest wartość sporu.
Nie musisz mieć dokumentów. Istotą jest przedawnienie roszczenia.

Domagają się kwoty 1100 zł z odsetkami. Tylko gdzie to umieścić w druku SP (tam nie widzę takiej rubryki) ? Czy może lepiej ręcznie napisać sprzeciw ?

po prostu w sprzeciwie nie wpisuj wps, tylko podnieś zarzut przedawnienia.

Powrót