sprzeciw od wyroku nakazowego

• Autor wątku Autor wątku AGGI9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AGGI9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam,
mój brat został 09.12.2005 r skazany z art.190 kk (groźby karalne) na ograniczenie wolności na pół roki i 180 godzin prac społecznych. 100 godzin odpracował, poczym w maju 2006 kara została mu odroczona do 28.02.2007 ze względu na stan zdrowia (operacja nogi). W międzyczasie zmienił miejsce zamieszkania i o sprawie zapomniał... w lutym 2008 roku dostał wezwanie na komendę właściwa swojemu miejscu zamieszkania i gdy się zglosił (13.02) okazalo się że mają nakaz doprowadzenia go do aresztu w celu odbycia kary 3 miesiące.

1. nie dostał do reki wyroku nakazowego więc jak ma napisać sprzeciw?
2. mili panowie policjanci z miejscowej komendy podali nam sygnature akt z nakazu doprowadzenia, ktory dostali od komendy właściwej poprzedniemu miejscu zamieszkania - czy można jej użyć w sprzeciwie?
3. w jakim terminie powinnam złożyć ten wnisek i czy moge go złożyć w jego imieniu (podpisany przez niego), czy on osobiście powinien wysłac z aresztu?
4. czy w uzasadnienu sprzeciwu mozna podać, ze postanowienia sądu lub wezwania do stawienia się nie docierały do adresata?

Z góry dziękuję za odp.

i przeprasam, jak dubluję pytanie ale nie do końca umiem poruszać się po forach...

[cytat="AGGI9":2odmfgz4]
1. nie dostał do reki wyroku nakazowego więc jak ma napisać sprzeciw?[/cytat:2odmfgz4]

Od nakazu doprowadzenia do Aresztu zażalenie nie służy.
Można ewentualnie pisać wniosek do Sądu o uchylenie postanowienia o zastosowaniu kary zastępczej pozbawienia wolności o ile skazany potrafi wykazać że w sprawie ujawniły się nowe lub poprzednio nie znane okoliczności (może np. noga nadal jest "niesprawna")

[cytat:2odmfgz4]
4. czy w uzasadnienu sprzeciwu mozna podać, ze postanowienia sądu lub wezwania do stawienia się nie docierały do adresata?[/cytat:2odmfgz4]

Skoro w międzyczasie zmienił miejsce zamieszkania i nie poinformował o tym Sądu (a taki miał obowiązek) to zapewne nic to nie da.

ALE JA NIE CHCĘ NAPISAĆ ZAŻALENIA NA NAKAZ DOPROWADZENIA DO ARESZTU, TYLKO O ZASTOSOWANIE ARESZTU I NIE ZAŻALENIE TYLKO SPRZECIW Z PROŚBĄ O ZAMMIANĘ NA GRZYWNE LUB NA TE NIESZCZĘSNE GODZINY.. CHYBA DLA PAŃSTWA JEST KORZYSTNIEJ W TEN SPOSÓB, NIŻ WYDAWAĆ PIENIADZE NA KOLEJNEGO WIĘŹNIA...

Proszę nie pisać wielkimi literami - Yossarian

Jasne... przepraszam.

No to prosze napisać (tzn osoba przebywająca w Zakładzie Karnym) taki wniosek, choć nie wiem czy sąd sie do niego przychyli, no bo w zasadzie skazany jakby ignorował nałożoną na niego karę. nie jest to areszt tylko zastępcze pozbawienie wolności.

Powrót