Sprzeciw wobec nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku Sasquie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sasquie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
13 marca dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Sprawa dotyczy zaległości w płaceniu czynszu za mieszkanie własnościowe należące do mojej matki. Spółdzielnia wniosła pozew, a sąd nakazał zapłacenie określonej kwoty solidarnie, tj. przeze mnie i moich rodziców.

Chciałbym wnieść w tej sprawie sprzeciw (tylko na siebie). Mam 20 lat, jestem osobą uczącą się i nie mam stałego źródła dochodów (za 2014 rok 2,5 miesiąca pracy w wakacje było całym moim dochodem). Chciałbym po prostu jakoś zabezpieczyć siebie i swoje mienie przed ewentualną wizytą komornika. Prosiłbym o jakieś nakierowanie, jak prawidłowo napisać taki sprzeciw (na co się powołać, jak sformułować postulaty). Wiem tylko tyle, że muszę to zrobić na druku SP, nic więcej.

Chciałbym jeszcze zapytać, jak przy ewentualnej wizycie komornika udowodnić, że jakaś rzecz jest moją własnością? Np. aparat fotograficzny kupiony przez forum internetowe od innej osoby, bez wystawiania jakiegoś rachunku? Bo rozumiem, że np. poświadczeniem własności jakiejś rzeczy będzie dowód jej zakupu wystawiony na moje nazwisko?

jeżeli twoim jedynym argumentem jest to, ze nie masz z czego zaplacic, to marne szanse.

Nawet jeśli marne, to chcę spróbować, więc byłbym wdzięczny za jakąś pomoc, jak prawidłowo taki sprzeciw napisać.

Powrót