Sprzeciw wobec orzeczenia lekarza orzecznika

• Autor wątku Autor wątku Antol123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Najlepiej taki sprzeciw napisać własnymi słowami nikt nie wie jakie kto ma schorzenia, to jest w sumie formalność bo czeka pana kolejna komisja w składzie 3 osobowym, ja taki sprzeciw pisałam na kolanie w ZUS-ie i od razu złożyłam w rejestracji. Musisz napisać dlaczego nie zgadzasz się z decyzją orzecznika

siewka napisał:
Najlepiej taki sprzeciw napisać własnymi słowami nikt nie wie jakie kto ma schorzenia, to jest w sumie formalność bo czeka pana kolejna komisja w składzie 3 osobowym, ja taki sprzeciw pisałam na kolanie w ZUS-ie i od razu złożyłam w rejestracji. Musisz napisać dlaczego nie zgadzasz się z decyzją orzecznika

Dziękuje za odpowiedź.
Rozumiem, a w miejscu gdzie mam wyraz "w sprawie" mam podać nr akt i napisać sprzeciw, czy w sprawie orzeczenia przyznania renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy i dopiero w sprzeciwie podać nr akt?
Pogubiłem się z tego wszystkiego.

Tak przykładowo jak bym to napisał:

Niniejszym wnoszę sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS z dnia (napisać w którym dniu, miesiącu, roku była komisja), numer akt (pisze na orzeczeniu w górnym prawym rogu tłustym drukiem), w którym lekarz orzecznik nie stwierdził mojej niezdolności do pracy.

Uzasadnienie
Zaskarżonym orzeczeniem z dnia(data kiedy była komisja pisze na orzeczeniu) lekarz orzecznik ZUS ustalił brak mojej niezdolności do pracy. W uzasadnieni lekarz orzecznik podaje iż (z tył na orzeczeniu jest wymienione co stwierdza orzecznik) i np. iż nie jestem całkowicie niezdolny do pracy ponieważ ze zwyrodnieniem stawu kolanowego, niestabilnością oraz ograniczeniem ruchomości, zanikiem mięśni z kolanem które wymaga stosowania ortezy można wykonywać pracę lekką siedzącą, umysłową.

Z powyższym orzeczeniem nie sposób się zgodzić, bowiem całkowicie rozbiega się z załączanymi do wniosku dokumentami w postaci skierowania do szpitala na operację całkowitej endoprotezoplastyki kolana która obarczona jest dużym ryzykiem infekcji przez obecność bakterii powikłanie po jednej z licznych operacji, rtg na którym widać duże zmiany zwyrodnieniowe, badanie rezonsnu magnetycznego na którym wyszczególnione są wszystkie uszkodzenia stawu kolanowego, karty informacyjne z leczenia szpitalnego, historii choroby z konsultacji u najlepszych specjalistów, wykaz leków przeciwbólowych które przyjmuję.

Stąd wynikają dla mnie zalecenia dalszego leczenia, poddawania się kontroli w poradni ortopedycznej itd….

Dziękuje za odpowiedź.
A może mi ktoś odpowiedzieć jak wygląda sprawa z terminem od dnia doręczenia?
Załóżmy orzeczenie z 8 lutego - piątek, jak liczyć ostateczny termin oddania? Czy liczymy od dnia 8 czyli łącznie z 8 lutego (piątek) czy od dnia następnego?

Orzeczenie z dnia 8 lutego w terminie 14 dni od dnia doręczenia.

Być może i banalne pytanie, ale już zwątpiłem.

✓ Jeżeli początkiem terminu określonego w dniach jest pewne zdarzenie, przy obliczaniu terminu nie uwzględnia się dnia, w którym zdarzenie nastąpiło. Upływ ostatniego z wyznaczonej liczby dni uważa się za koniec terminu. Na przykład: w poniedziałek 2 września otrzymaliśmy decyzję, po której mamy na odwołanie 14 dni. Termin zaczyna więc biec od 3 września, więc ostatni moment na złożenie odwołania to 16 września.

Sprawy urzędowe – terminy - niepelnosprawni.pl

Powrót