sprzedający na allegro

• Autor wątku Autor wątku k_graba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k_graba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,mam taki problem i prosilabym o radę..
wystawiłam kurtkę na allegro za 99zł na "kup teraz".Aukcja została zakończona,jednak zaszła taka sytuacja,że nie mogę sprzedać tej kurtki (paradoksalnie) z powodu gwałtownej,negatywnej zmiany mojej sytuacji finansowej...próbowałam jakoś dogadać się z kupującym,ale on w efekcie napisał mi:
"Bardzo mi przykro,ale we wtorek oddaję sprawę do adwokata,chyba ,że transakcja zostanie sfinalizowana,tzn.będę miał wysłaną kurtkę".

a,to chyba ważne-nie została dokonana żadna wpłata.

czy uważacie,że ten pan rzeczywiście założy przeciwko mnie sprawę w sądzie?jakie mogłyby być ewentualne konsekwencje w sądzie?

bardzo proszę o jakąś radę...
pozdrawiam

może on żądać wykonania zawartej umowy, a jeżeli do tego nie dojdzie to może żądać kosztów poniesionych w związku z tym, że do wykonania nie doszło. Koszta te będą niewielkie. Jednakże jeśli dodać do tego koszta sądowe to może nie być już tak wesoło.
Aby temu zapobiec radzę złożyć oficjalne zapytanie - jakie koszty w związku z niewykonaniem umowy poniósł kontrahent i zobowiązać się do ich uiszczenia. To działanie spowoduje skutek, że - mówiąc językiem KPC - nie dała pani powodu do wytoczenia powództwa i co za tym idzie nie poniesie pani kosztów sądowych.
Jednym słowem - gdy zrobi pani tak jak napisałem - gra w jego przypadku nie będzie warta złamanego grosza.
Pozdrawiam.

Powrót