sprzedający nie chce odebrać listu z reklamacją z poczty

• Autor wątku Autor wątku jamesmadi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jamesmadi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie

Tak jak w temacie.

sprzedający(osoba fizyczna) nie chce odebrać listu z reklamacją z poczty, a paczkę z rzeczą reklamowaną odebrał.

Aby uznać, że sprzedający odczytał reklamację na podstawie rękojmi za wady fizyczne, mogę wysyłać list trzykrotnie aby reklamacja była uznana/odczytana ?

Jeśli list wróci do ciebie nieodebrany wówczas jest traktowany jako skutecznie doręczony i to sprzedawca ma problem, chyba że w razie konieczności wykaże, że rzeczywiście w owym czasie nie mógł listu odebrać.

Zgodnie z art. 61 §1 Kodeksu cywilnego (dalej: K.c.) oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. A mogła się zapoznac już przy pierwszej awizacji.

Ustawowe 14 dni do odpowiedzi w reklamacji będzie w takim razie biegło ODKĄD dana osoba mogła odebrać list czy wróci do mnie?
Z informacji monitoringowej poczty i na podstawie potwierdzenia odebrania paczki widzę, że żona sprzedającego prawdopodobnie odebrała jedynie paczkę, a list po prostu "zostawiła".

A żeby było śmieszniej dostałem maila, że paczka w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo została zutylizowana.

jak ktoś może się zapoznać z treścią to uznaje się, że się zapoznał. Musisz mieć tylko dowód, że wysłałeś. Ja wysłałeś polecony to do ciebie wróci z adnotacją, że nie odebrany w terminie.

wiem wiem, wysłałem list polecony z potwierdzeniem i paczkę z potwierdzeniem. Tylko na potwierdzeniu odebrania paczki jest podpis żony, a list leży na poczcie.

Powrót