Sprzedajacy wycofal siez umowy przyrzeczonej!

• Autor wątku Autor wątku lukas_muc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas_muc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sytuacja jest nastepujaca:
Zawarlismy umowe przedwstepna notarialna kupna dzielki, w ktorej zobowiazalem sie do okazania umowy kredytowej do umowy przyrzeczonej. Zaplacilem zadatek. Jednak bank zazyczyl sobie po zapoznaniu sie z dostarczonymi dokumentami o okazanie aktu darowizny ("jezeli dostarcze ten dokument otrzymam kredyt", wszystko inne bylo ok)
Zadzwonilem do sprzedajacego, on na to ze rozmyslil sie w miedzyczasie i nie wyda mi dokumentu. Za porada prawnika napisalem pismo wzywajace do wreczenia brakujacego dokumentu tesciowi (ja mieszkam daleko). Tesc zadzwonil w celu umowienia sie, a gosc na to ze nie.
Wczoraj mielismy podpisac umowe sprzedazy dzialki. Ja bez umowy kredytowej, i oczywiscie nie doszlo do podpisania.

Czy moge dochodzic moich praw przed sadem (dotrzymania umowy sprzedazy).
Nie moglem spelnic warunku w umowie przedwstepnej z przyczy niezaleznych ode mnie, za to zaleznych od sprzedajacego -> odmowil wydania brakujacego dokumentu... Co na to prawo ???

Prosze o pomoc,
moze jakis link do podobnych spraw ??

To moze inaczej zapytam:

Czy niedotrzymanie warunku przez kupujacego (umowa kredytowa), którego spelnienie jest posrednio zalezne od sprzedajacego (swiadome unikanie udostepnienia dokumentow) to wina SPRZEDAJACEGO czy KUPUJACEGO ????

Czy jest jakis profesjonalista, ktory potrafi mi na to pytanie odpowiedziec ??

HELP !!!!

art. 394 §1 k.c.
W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

Poniósł Pan także (zapewne) koszty związne z aktem notarialnym i próbą uzyskania kredytu.

Art. 415 k.c.
Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia

Wynikaloby z tego, ze moge rowniez dochodzic zawarcia umowy przed sadem ?

Notariusz sporzadzając umowę przedwstępną kupna sprzedaży nieruchomości umieścił w niej info o sposobie nabycia tej nieruchomości przez dotychczasowego właściciela. Dziwne jest więc po co bank żądał tej umowy darowizny - bo rozumiem że to była podstawa nabycia tej nieruchomości przez dotychczasowego właściciela. Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o czymś takim.
Poza tym w każdej chwili moża wyjąc odpis z KW tej nieruchomości żeby udowodnić stan prawny nieruchomości - ustalić obecnego właściciela, obciążenia nieruchomości itd. Umowa darowizny może i jest tam jakimś dokumentem ale nie jest obiektywna bez odpisu z KW (bo po darowiźnie obdarowany mógł tę nieruchomość zbyć).

Generalnie zawarcie umowy przedwstępnej w formie aktu ma na celu łatwiejsze dochodzenie roszczeń kontrahentów w przypadku niedojścia do skutku umowy głównej - nie trzeba wówczas wytaczać powództwa cywilnego i udowadniać tego przed sądem.
W przypadku niedojścia do skutku umowy głównej z winy którejś ze stron można:
- żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości (kupujący) lub zadatek przepada na rzecz sprzedającego
- żądać zwarcia umowy.
Główny szkopuł leży w tym żeby ustalić z czyjej winy nie doszło do zawarcia umowy głównej.

Bank twierdzi, ze chcial sprawdzic czy sa jakies sluzebnosci. Odpis z KW tez dostali. I to mnie najbardziej denerwuje, bo to samo mowil mi prawnik, po co im ten akt darwizny...

Natomiast ostatnio rozmawialem z prawnikiem, ktory twierdzi ze nawet jezeli zobowiazalem sie do dostarczenia umowy kredytowej to nie bylo to warunkiem zawarcia umowy przyrzeczonej, poniewaz zostalo sformulowane:

"Kupujacy zobowiazuje sie do .... przedlozenia umowy kredytowej"

a nie

"Warunkiem zawarcia umowy jest .... "

Rzeczywiscie w kilku wzorcowych umowach z internetu sa takie sformulowania jak: "Warunkiem zawarcia .... w przeciwnym razie umowa wygasa", ale nie u mnie.

Szukam juz od dwoch dni w internecie podobnych przypadkow i nic ... :(

Powrót