Sprzedał wszystko i podzielił jak mu się podobało

• Autor wątku Autor wątku adam2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Mój brat sprzedała gospodarstwo moich rodziców( którzy wcześniej prawnie mu je przepisali). Suma jaką uzyskał to 180.000 zł. Jest nas łącznie ze mną sześcioro rodzeństwa. Podzielił tą kwotę w następujacy sposób: ja otrzymałem 10.000 a to dlatego ,że mam pewne oszczędności - ( i niewielką działkę ,którą słownie kilka lat temu obiecał mi ojciec- miałem w planach postawić tam dom na razie daleko mi do tego -mieszkam z rodziną na stancji) ; siostra , która mieszka z chłopakiem dostała 25.000, młodszy brat dostał cały dom , dwie pozostałe siostry nie otrzymały nic - ponieważ są nieźle sytuowane. A pozostał kwota 145.000 posłuży bratu do wybudowania sobie domu. Nie wspomnę już o tym ,że rodzice nie otrzymali ani grosza a są okropnie zadłużeni w banku.
Moje pytanie brzmi czy to nie " żałosny " podział ? . Nie chcę wojny z bratem ale czy mogę coś z tym zrobić?????????????
Będę wdzięczny za każdą radę - Pozdrawiam.

Brat sprzedał swoją własność, zatem niczego nie możesz się domagać. Choć po śmierci rodziców możesz domagać się zachowku, o ile od daty darowizny na rzecz brata do ich śmierci nie upłynie 10 lat.

może upłynąć 10 lat a darowizna na rzecz zstępnego (syna) nadal będzie zaliczana chyba, że w czasie dokonyeania darowizny nie było innych zstępnych (dzieci).

Póki co to są darowizny na waszą rzecz i nie wynika z nich że chodzi o zachowek.

Powrót