M
mikromi
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Przez pomyłkę wystawiłam ponownie na aukcję na Allegro Lokalnie przedmiot który już komuś wcześniej sprzedałam (osoba ta zapłaciła za niego bezpośrednio na moje konto). Zorientowałam się dopiero kiedy kolejna osoba wylicytowała go i zapłaciła za niego przez Allegro Lokalnie (koszt przedmiotu z wysyłką 19,99 zł). Natychmiast napisałam do do tej osoby z wyjaśnieniem i przeprosinami oraz poprosiłam o numer konta na który mam dokonać zwrotu pieniędzy. Nie mogę dokonać automatycznego zwrotu wpłaconej należności bo na Allegro Lokalnie nie ma takiej możliwości. Niestety osoba ta czuję się oszukana i chcę otrzymać zakupiony towar, a nie odzyskać pieniądze. Niestety nie przyjmuje tłumaczenia, że przedmiot ten został już sprzedany komuś innemu. Nie jestem przedsiębiorcą, sprzedaję prywatne rzeczy. Jak mogę rozwiązać tą sytuację?
Allegro twierdzi: "Umowy kupna i sprzedaży na Allegro są wiążące, sprzedający nie ma podstaw do nie zrealizowania zamówienia. Powodem odwołania licytacji, może być kradzież przedmiotu lub jego zniszczenie. Proszę sprzedającego o zrealizowanie obowiązków wynikających z umowy cywilno prawnej. Zachęcam 'osobę która kupiła przedmiot', do kontaktu z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Niestety jako serwis nie mamy kompetencji do zweryfikowania, z jakiego powodu licytacja nie została zrealizowana."
Allegro twierdzi: "Umowy kupna i sprzedaży na Allegro są wiążące, sprzedający nie ma podstaw do nie zrealizowania zamówienia. Powodem odwołania licytacji, może być kradzież przedmiotu lub jego zniszczenie. Proszę sprzedającego o zrealizowanie obowiązków wynikających z umowy cywilno prawnej. Zachęcam 'osobę która kupiła przedmiot', do kontaktu z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Niestety jako serwis nie mamy kompetencji do zweryfikowania, z jakiego powodu licytacja nie została zrealizowana."