Sprzedałem auta i nie dostałem pieniędzy.

• Autor wątku Autor wątku Martaaa22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martaaa22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Jesli ktos moze to, bardzo prosze o pomoc.
Otóż musialem wyjechac za granice i zostawiłem mój samochód "dobremu znajomemu" no i gdy stwierdzilem ze szybko nie wroce do kraju postanowilem ze sprzedam to auto i moj "dobry znajomy" sprzedal auto i podrobil moj podpis na umowie kupna-sprzedazy.
A pieniazkow nie dostalem.. Tłumaczy sie ze, zgubil ;) mowie tu o 12500 zł.
Ale zdeklarowal sie oddac dług jak najszybciej. Trwa to od pazdziernika i ostatnio bylem w kraju i podpisal mi weksel własny ze do konca stycznia odda mi co do grosza i po dzien dzisiejszy nie dostalem ani złotówki. Czy ktos wie jak mógłbym teraz wykorzystac ten weksel lub co mógłbym jeszcze zrobic .. chcialbym...? bardzo prosze o pomoc.
Z góry dzieki.

idź lepiej na policje.

wszyscy mi odradzaja policje. Mówią ze, takimi sprawami zajmuje sie komornik,sąd,lub windykacja ..Policja mi nic nie da przyjmie zgloszenie i tyle.. on dostanie zawiasy i na tym sie skonczy i poczuje sie ukarany.. i nie odzyskam tej kasy tak czy inaczej ..
Także moim zdaniem to nie jest rozwiazanie..

a znajomi mówili,że z chwilą skazania (uprawomocnienia) dostaniesz klauzulę wykonalności i udajesz się do komornika?

1/ Jeżeli masz weksel wystawiony zgodnie z prawem (czytaj zgodnie z art. 1 ustawy prawo wkslowe), możesz skorzystać z uproszczonej procedury uzyskania sądowgo nakazu zapłaty.
2/ jak to zrobić przeczytaj http://forumprawne.org/prawo-cywiln...-go-sprzedac-w-jaki-sposob-odzyskac-dlug.html
3/ skoro Twój "dobry znajomy" podrobił Twój podpis pod umową kupna-sprzedaży, to wypadałoby mu oznajmić,*że dopuścił się przestępstwa z art. 270 kk, może to go jakoś zdopinguje do działania

Ja chce tylko odzyskac moje pieniazki i nic wiecej i chce sie dowiedziec czy mam jakakolwiek szanse i czy ten weksel własny Mi cos daje.
Mój wujek jest policjantem i tak mi doradzil zeby ten koles podpisal mi ten weksel wlasny i wtedy powinien czuc sie do spłaty długu.
Tylko nie wiem jak sie za to zabrac dlatego tutaj siegnalem po rade..
i z tego co widze to jakas szansa jest ..dlatego chce zrobic wszystko co w mojej mocy.. i najlepiej jak najbardziej legalna droga!
Wielkie dziekuje tym co uważaja mnie za poszkodowanego a nie oskarzonego ;)

tresc weksla.

mijsce wystawienia data wystawienia suma

Zgodnie w umowa sprzedazy samochodu dnia........Volvo c 70 coupe ..........
................................................
...............................................

Ja nizej podpisany M.... O.... ur...... Legitymujacy sie dowodem osobistym o numerze,.....
zobowiazuje sie do splaty dlugu w kwocie .... w terminie od daty podpisania weksla . powyzsza kwote ktora nieprawnie przywlaszczylem sobie z tytulu sprzedazy w/w samochodu stanowiacego wlasnosc p. R....M.... ur... legitymujacy sie dowodem osobistym o numerze....

podpis wystawcy weksla odreczny podpis dluznika

miejsce platnosci weksla

"w terminie od daty podpisania" - czyli w jakim terminie?

Termin daty jest na wekslu, tak wiec to gra. Czy cos jeszcze mogloby nie pasowac??

Ostatnia edycja:
Szanowna pani. W wekslu wazne jest kazde slowo. To, co pani zacytowala, to nie jest weksel, natomiast to jest forum prawne, a nie wrozbiarskie i nikt w ciemno rad nie bedzie dawal, jak pani skapi informacji.

Dobrze nie wiedzialem ze to jest wazne ale w wekslu za data sa kropeczki aby uzupelnic informacje kiedy,jesli Pani zauwazyla w kilka miejsach w podanym wekslu sa kropeczki, wystarczy uzupelnic informacje,a weksel zostal juz podpisany...

Powrót