sprzedałęm działkę, kupuje nową, co z podatkiem

• Autor wątku Autor wątku dorotka3211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotka3211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,
moj tata zmarł 19 lat temu. kilka lat temu moja babcia od strony taty chciała wyprostować całą sytuacje odnośnie swoich ziem względem swoich dzieci. podzieliła swoje grunty pomiedzy dzieci, a ze mój tata nie żyje to ten grunt który mu przypadał babcia przekazała mnie i mojemu bratu < moją mame spłaciła> na pół po równo. tak przynajmniej zrozumiałem z orzeczenia sądowego. działka była moja i mojego brata, mama nie miała do niej żadnych praw. działkę dzierżawił pewien znajomy pan, który od samego początku umówił się z nami że gdy tylko mój brat skończy 18 lat i bedziemy mogli już sprzedać te pole to on je kupi, ale przez cały czas to my płaciliśmy podatki. rok temu brat juz był pełnoletni i po woli zaczeliśmy przygotowywać dokumenty odnośnie sprzedaży. w ostatnich dniach roku 2008 nasza mama pod moim i mojego brata pełnomocnictwem notarialnym działkę temu panu sprzedała.
co teraz z podatkiem od wzbogacenia? słyszałem coś że jak się kupi nową działkę za te pieniądze to nie trzeba płacić podatku. i ja teraz mam zamiar kupić działkę budowlaną wraz z obecną narzeczoną i wybudować w przyszłości na niej dom. tylko działka kosztuje mniej niż połowa ceny za sprzedaną działkę po tacie.
jak to jest z tym podatkiem? czy możemy kupić działkę wspolnie z narzeczoną czy muszę sam? i co trzeba dokladnie zrobić zeby nie płacić tego podatku po sprzedaży? i czy jak kupie nową działkę to też moge nie płacic podatku? jestem w tej kwestii zielony, a nie mam jak iść do urzedu skarbowego aby sie samemu wypytać albo do jakiegos prawnika, gdyż pracuje za granicą. prosze o odpowiedź.

Powrót