Sprzedałem koledze na raty

• Autor wątku Autor wątku nalesnik12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nalesnik12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Hej około rok temu sprzedałem koledze na raty komputer za 1700zł. Umówiliśmy się, że odda mi to w kilku ratach. Oddał tylko połowę i próby kontaktu z nim kończą się niepowodzeniem. Co mam zrobić żeby odzyskać resztę pieniędzy? Mam dowody, ponieważ umawialiśmy się na czacie i zrobiłem zdjęcia tej rozmowy, dokładnie jest napisane co sprzedałem, za jaką kwotę. Czy wysłanie przedsądowego wezwania do zapłaty bedzie dobre? Co jeszcze mogę zrobić w takiej sytuacji?

wezwij go listownie poleconym za potwierdzeniem odbioru taka żółta kartka która wróci do ciebie z wezwaniem go do zapłacenia pozostałej połowy kwoty (dokładnie ile) zgodnie z zawartą umową (dołącz kopie z czatu) wskazując daty do której miał ci zapłacić podaj jakiś sensowny termin na przykład 14 dni od daty otrzymania i najlepiej swojego numer konta. Poinformuj go że komputer jaki mu sprzedałeś na raty staje się własnością po zapłaceniu pełnej kwoty. I tyle czekaj na zwrotkę którą dołącz do kopi wysłanego pisma i 14 dni + czas na księgowanie na wpłate na konto.

Jak ma wyglądać taki list? Jaka treść? Co jeżeli nie zapłaci, sprawę mam kierować do sądu czy jak? Bo jeżeli miałoby się skończyć to na sądzie to pewnie musiałbym płacić za sprawę, a kwota ta pewnie przeważałaby kwotę którą mi wisi.

zawarliście umowę ustną ty powiesz jedno on drugie więc aby jak piszesz żeby pójść do sądu masz najpierw napisać "wezwanie do zapłaty" zgodnie z tym co pisałem "wezwaniem go do zapłacenia pozostałej połowy kwoty (dokładnie ile) zgodnie z zawartą umową (dołącz kopie z czatu) wskazując daty do której miał ci zapłacić "
jakby co wzory wezwania do zapłaty są w internecie i tyle
Do sądu dowody są na papierze więc ty piszesz pierwszy, brak odpowiedzi też jest odpowiedzią. Jak nie odpowie i nie wpłaci to będziemy się martwić co dalej.
Dobrze jakbyś miał świadka że ten komputer twój kolega brał od ciebie fizycznie. I jakieś pudełka od płyty głównej faktury rachunki.

Powrót