Sprzedalem na aukcji ebay od 1 E cos za 124 E a chce 440e minimum

• Autor wątku Autor wątku erio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Wystawilem na aukcji przedmiot od 1 euro, w opisie zaznaczylem ze cena minimalna to 440 i za mniej nie sprzedam. Widzac ze cena jest niewielka probowalem zakonczyc aukcje z odwolaniem ofert ale ebay nie pozwolil.
Teraz koles domaga sie ze mi zaplaci 124 euro a ja mu mam wyslac towar

Chce sie powolac na blad woswiadczeniu woli. W opisie bylo zaznaczone ze za mniej niz 440 e nie sprzedam, ale ceny minimalnej nie zaznaczalem, to byla moja pierwsza sprzedaz na ebay de,
Cze w niemieckim kodeksie jest cos takiego jak pojecie bledu istotnego w oswiadczeniu woli?
Znalazlem na forum taki tekst, czy mogena to sie powolac?

Według 123 Abs. 1 BGB (niemieckiego Kodeksu Cywilnego) mam prawo złożyć oświadczenie woli o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu. Termin złożenia oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych będzie zgodnie z § 124 BGB dotrzymany. Ponieważ nie chodzi tu o wypowiedzenie umowy, podany przez Państwa termin 2 tygodni przestaje obowiązywać. Poza tym nie jest on wiążący w związku z naruszeniem istotnych postanowień ustawy o ogólnych warunkach handlowych (AGB - Gesetz). Ponieważ umowa przestaje być od samego początku ważna po złożeniu oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych zgodnie z § 142 BGB, nie macie Państwo prawa stawiania mi jakichkolwiek roszczeń.
Niem:
Niem:
Ich bin daher nach § 123 Abs. 1 BGB berechtigt, meine Willenserklärung wegen arglistiger Täuschung anzufechten. Die Anfechtungsfrist nach § 124 BGB wird eingehalten. Da es sich nicht um eine Kündigung des Vertrages handelt, ist die von Ihnen gesetzte "Kündigungsfrist" nicht anzuwenden.Da der Vertrag aufgrund der Anfechtung nach § 142 BGB als von Anfang an nichtig anzusehen ist, sind Sie nicht berechtigt, Forderungen gegen mich, gleich welcher Art, zu erheben.

witam
ja mam podobny problem,mianowicie wystawiłem coś na aukcje za 22 funty i ofertę kup teraz za 84,99.Była jedna oferta,najniższa możliwa czyli 22 funty.Aukcja sę skończyła i wyszło na to ze mój przedmiot został sprzedany za 22 funty..:/.zaskoczyłem o co chodzi dopiero jak facet wysłał mi kase...myślałem że jak do aukcji dodam ofertę kup teraz to jest to jednocześnie cena minimalna,jednak się myliłem:/
wysłałem prosbę do kupującego o uchylenie transakcji i wysłałem mu pieniądze.nie zgodził się i domaga się przedmiotu i straszy sadem:/
przez nasz spór pieniądze zostały zablokowane w obie strony,a facet chyba myśli ze nie dałem mu kasy...:/
przeprosiłem go za moją pomyłkę i zapewniałem ze pieniadze wysłałem...
co robić?
czy mogę miec jaki proces?
dziękuje
nd

Powrót