Sprzedalem prywatnie telefon.

• Autor wątku Autor wątku proisme
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

proisme

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wiec sprawa wyglada tak sprzedalem prywatnie nowy telefon ktory wystawilem na allegro w opisie 3 lata gwarancji ktora jest podana na stronie producenta po rejestracji ( przedluzenie z 2 lat o 1 rok ) rejestracje robi sie tutaj linka podaje bo sa warunki gwarancji ktore telefon spelnia
PAKIET SERWISOWY PREMIUM

przyszedl gosc i kupil ten telefon na miejscu poza allegro ( brak jakiejkolwiek umowy)

kupujacy na drugi dzien pisze do mnie ze zarejerstrowal telefon i ze jest tylko 2 lata gwarancji, oczywiscie zada zwrotu ale telefon dostal zafoliowany i ten zwrot mu oczywiscie zaoferowalem jesli odda telefon nie otwarty w tym samym stanie. Jednak on juz ten telefon wyciagnol. i napisalem mu ze gwarancje daje producent wyslalem mu link z instrukcja co robic a ten nadal ze nie dziala. odpisalem mu lekko zdenerowany ze ja mu sprzedalem uczciwie telefon nowy i taki dostal i nie bede robil mu za obsluge klienta i zeby sam sie skontaktowal z producentem i zapytal ich o co chodzi. ja juz nie mam faktury do telefonu bo przekazalem kupujacemu. wiec nie mam rowniez mozliwosci tego za niego zrobic bo jest do tego potrzebny numer seryjny.
Teraz osobnik ten straszy mnie sadami mozna prosic jakis paragraf czy cos na ten temat? bo gosc to jakis psychol.

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Poczekaj na ewentualne formalne zgłoszenie roszczeń.

i co wtedy ? bo dzwonilem do supportu huawei i oni potwierdzaja wystarczy zrobic 2 klikniecia i telefon wchodzi w tryb 3 letniej gwarancji
chce dodac ze mieszkam na codzien za granica i nie mam czasu na bawienie sie w sady z jakims szalencem.

ale moje pytanie jest czy sa jakies podstawy prawne do tego ze ja mam ten telefon od niego przyjac, na podstawie tego ze gwarancja jest 2 letnia a nie 3 mimo ze producent zapewnia ze ma byc 3 letnia po rejerstracji. chce dodac ze nie podpisywalismy zadnej umowy i kupujacy nie kliknol kup teraz na allegro wiec nie ma nic co mowi o tym ze gwarancja miala byc i na ile to juz tak na marginesie

Powrót