SPRZEDAŁEM SAMOCHÓD NIE MAM UMOWY!!!!

• Autor wątku Autor wątku JAN34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JAN34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
kilka dni temu sprzedałem samochód,otrzymalem za niego pieniadze,podpisalem umowe mozna powiedziec na ,,czysto,,sa tam moje dane,oddałem wszystkie potrzebne paiery,kluczyki,xera,kupujacemu,natomiast umowy nie mam,kupujący,który obiecał,ze doniesie mi umowe za kilka dni nie zrobił tego.nie mogę wycofac reszty OC i nie moge wyrejestrowac samochodu.szczyt głupoty i naiwniactwa co robic?
JAN34[/b]

[cytat="JAN34"]nie mogę wycofac reszty OC[/cytat]
Nabywca rezygnuje z OC, a nie sprzedający.
[cytat:vyrhpl56]i nie moge wyrejestrowac samochodu.szczyt głupoty i naiwniactwa co robic?[/cytat:vyrhpl56]
Jak nie zechce oddać umowy po dobroci, to może zgłosić kradzież pojazdu? Chociaż to mocno ryzykowne, może lepszy będzie bejzbol?
A na przyszłość stosować zasadę, że obcym mozna ufać tylko na tyle, na ile można sobie pozwolić, żeby Ci zaszkodzili.

nie jest to konieczne - chyba że auto poszło na żyletki

przy rejestracji pojazdu idzie informacja kontrolna między wydziałami komunikacji o prawidłowości danych pojazdu i o zarejestrowaniu auta w innym oddziale

po prostu idziesz do swojego wydziału kom. i prosisz o zaświadczenie iż ten pojazd został przerejestrowany

minus jest taki że zaświadczenie to możesz uzyskać tylko w przypadku gdy kupiec zgłosi się do innego oddziału w celu przerejestrowania auta

Moim zdaniem po to sobie tamten przywłaszczył umowę (podkreślam: "na czysto", czyli pewnie prawie in blanco), żeby móc wpisać takie dane, jakie będzie mu wygodnie, np. datę zawarcia umowy. I nikt mu nie udowodni, że samochód kupił np. pół roku wcześniej.
Albo spowoduje wypadek i porzuci pojazd, a wtedy do kogo się zgłoszą i kto za to "beknie"?

Zwrot pozostałej składki OC dostałbyś gdyby kupujący zrzekł się prawa do kontynuacji ubezpieczenia w obecnym TU na twoją korzyść.

Najważniejsze, że nie masz umowy, a potrzebna byłaby do zgłoszenia w TU sprzedaż. Cokolwiek się stanie to mogą być kłopoty.

Z tego co kiedyś widziałem to może również zrobić tak :

-Kupuje od Ciebie auto z Tobą jako sprzedającym
-Sprzedaje je następnie nie wpisując swoich danych bo ma Twoje

Czyli po prostu może zabawić się w pośrednika. Niektórzy nazywają potocznie taką umowę "połówkową"

Może w telefonie jako "odebrane" został jego numer? 8)

Powrót