Sprzedałem telefon na allegro kłopot

• Autor wątku Autor wątku tichy73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tichy73

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Jakiś miesiąc temu na Allegro sprzedałem nowego Iphone'a. Telefon zawierał simlock a sieci irlandzkiej o czym poinformowałem w opisie aukcji. Wcześniej dostałem go od rodziny tam mieszkającej a oni z kolei dostali ten aparat przy przedłużaniu umowy. Niestety po zakupie okazało się że nabywca ma problem ze zdjęciem simlocka a tym samym nie może normalnie telefonu używać. Zaczyna domagać się cofnięcia aukcji. Ponoć tego simlocka w tym momencie może ściągnąć tylko operator ale jest to kosztowne i nieopłacalne. Czy powinienem anulować tą sprzedaż i oddać pieniądze?

A co należy rozumieć pod pojęciem reklamacja?

Facet napisał mailem, że jest niezadowolony bo nie może używać telefonu.
Oficjalnego pisma (zgłoszenia) póki co nie otrzymałem.

to na takie pismo czekaj a że kupujący nie zna swoich praw to jego problem, informować go o nich nie musisz

póki co w tej chwili Kupujący założył spór na Allegro twierdząc, że otrzymał towar niezgodny z opisem.

jesli został poinformowany o stanie telefonu oraz było to w opisie ogłoszenia to wszystko jest ok. mozesz tak odpisac i nadal czekać na "oficjalne" zgłoszenie .

wiedział co kupuje

Pytanie tylko czy ja wystawiając na aukcji telefon z założonym simlockiem mam obowiązek umieścić informację jaki jest u operatora koszt i warunki zdjęcia simlocka bo nie umieszczenie takich informacji zarzuca mi Kupujący. A ja w ogóle w to nie wnikałem.
outmc napisał:
jesli został poinformowany o stanie telefonu oraz było to w opisie ogłoszenia to wszystko jest ok. mozesz tak odpisac i nadal czekać na "oficjalne" zgłoszenie .

wiedział co kupuje

koszta ściągnięcia simlocka są różne.
jeśli w opisie aukcji była informacja że ma simlock zagraniczny to wiedział co kupuje.

im więcej informacji podasz tym lepiej dla obu stron

tichy73 napisał:
czy ja wystawiając na aukcji telefon z założonym simlockiem mam obowiązek umieścić informację jaki jest u operatora koszt i warunki zdjęcia simlocka
Nie. Jeśli kupujący wiedział o blokadzie, to powinien we własnym zakresie dowiedzieć się o kosztach jej usunięcia. Jeśli tego nie zrobił przed zakupem to przyjął na siebie ryzyko z tym związane.

Też mam taką opinię. Niestety Kupujący tego nie rozumie. W dodatku szantażuje mnie złożeniem sprawy na Policji o oszustwo.

Powrót