Sprzedałem towar na allegro dostałem pozytywny komentarz a zwrot

• Autor wątku Autor wątku hunter999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hunter999

Użytkownik
Odpowiedzi
125
Witam, mam pytanie sprzedałem pewien sprzęt na allegro, później sprzedający dzwonił do mnie bo dodałem gratis o którym nie wspomniałem i powiedziałem co to jest, zapytałem czy jest wszystko ok z paczką on powiedział że tak i wszystko działa, później dostałem komentarz pozytywny a nagle sprzedający chce zwrotu pieniędzy bo niby coś jest uszkodzone, a u mnie wszystko działało normalnie. Co w takiej sytuacji zrobić ? Bo podejrzewam że ta osoba (może nie ma nawet 18 lat) uszkodziła to sama i teraz chce to zwrócić.

Ostatnia edycja:
Jesteś przedsiębiorcą, który sprzedał towar w ramach działalności gospodarczej ?

Komentarz nie wiele zmienia albo nawet nic nie zmienia w tej kwestii. Wszystko zależy od okoliczności.

Jestem osobą prywatną, nie prowadzę działalności.

Może jedynie złożyć reklamacje z tytułu rękojmi.

I jak zgodzę się na zwrot a sprzęt będzie uszkodzony przez niego (kupującego) to co wtedy ?

W praktyce kupujący powinien Ci sprzęt odesłać razem z reklamacją. Ty sprawdzasz w takim przypadku co się stało. Jeżeli nie ma racji kupujący, to odsyłasz sprzęt do niego podając zarazem powód, czemu reklamację odrzuciłeś.

To jest takie hmmmm czasochłonne i troszkę strata pieniędzy, a te reklamacje muszą być na piśmie czy coś takiego ?

Prawo nie wymaga w jakiej formie reklamacja winna zostać sporządzona. Dla celów dowodowych warto jednak sporządzić na piśmie bądź wysłać e-mailem.

No więc jeśli kupujący mi coś odpisze to tak zrobię, bo napisałem mu że dzwonił i mówił sam że wszystko ok a po 2 dniach coś niedziała nagle a wcześniej działało bo sam mówił że działało ...

Powrót