K
kornelle
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Mieszkanie było własnością wspólną tzn moją i konkubiny. sprzedaliśmy i złożyliśmy wnioski o zakupie innej nieruch. w przeciągu dwóch lat w Urz Skarbowym.
Nie jesteśmy małżeństwem tylko konkubinat!
W momencie zakupu działki partnerka nie mogła stawić sie na podpisanie aktu notarialnego, więc podpisałem sam i jest moją własnością.
Urząd skarbowy nie traktuje nas jako jedność i każe partnerce płacić podatek od sprzedaży a mnie podatek od darowizny lub pożyczki.
W anglii partnerstwo jest tak samo traktowane jak małżeństwo i nie byłoby z tym problemu- dlaczego w "p"olsce proste sprawy są tak zawikłane?
Realia: Mieliśmy mieszkanie, sprzedaliśmy, żona rozchorowała się i nie mogła podpisać aktu. W dalszym ciągu żyjemy razem od 15 lat mamy dziecko
Mamy też ziemie ale na moje nazwisko. Nic wiecej nie uzyskaliśmy więc.....
DLACZEGO MAMY PŁACIĆ PODATEK,,,,, OD CZEGO?
jak tego uniknąć, prosze o poradę
Nie jesteśmy małżeństwem tylko konkubinat!
W momencie zakupu działki partnerka nie mogła stawić sie na podpisanie aktu notarialnego, więc podpisałem sam i jest moją własnością.
Urząd skarbowy nie traktuje nas jako jedność i każe partnerce płacić podatek od sprzedaży a mnie podatek od darowizny lub pożyczki.
W anglii partnerstwo jest tak samo traktowane jak małżeństwo i nie byłoby z tym problemu- dlaczego w "p"olsce proste sprawy są tak zawikłane?
Realia: Mieliśmy mieszkanie, sprzedaliśmy, żona rozchorowała się i nie mogła podpisać aktu. W dalszym ciągu żyjemy razem od 15 lat mamy dziecko
Mamy też ziemie ale na moje nazwisko. Nic wiecej nie uzyskaliśmy więc.....
DLACZEGO MAMY PŁACIĆ PODATEK,,,,, OD CZEGO?
jak tego uniknąć, prosze o poradę