Sprzedane telefony, brak pieniędzy, co dalej?

• Autor wątku Autor wątku misscath
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misscath

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Witam,

sprawa, którą opiszę tutaj, jest nietypowa - w tym sensie, że pierwszy raz znalazłam się w takiej sytuacji i nie wiem, co robić - nie raz jako konsument coś reklamowałam, zwracałam i nigdy nie miałam problemu, ale teraz jest inaczej.

Ja (osoba prywatna) sprzedałam dwa telefony firmie zajmującej się skupem telefonów. Przyjechał kurier, zabrał telefony, musiałam dosłać umowę kupna-sprzedaży, gdyż kurier jej nie zabrał i nie włożył do koperty, ale to akurat szczegół.

Gdy umowa kupna-sprzedaży dotarła do skupu, napisali mi maila (cała komunikacja odbywała się mailowo), że po oględzinach potrzebują jeszcze faktury i wtedy będą mogli wypłacić pieniądze. Napisałam, że fakturę doślę pocztą i proszę tylko o potwierdzenie otrzymania tej wiadomości. Nie odzywali się, a ja wtedy nabrałam wątpliwości, dlatego wstrzymywałam się z wysyłką faktury.

Po pewnym czasie napisałam, czy jest możliwe odstąpienie od umowy i odesłanie telefonów na mój koszt. Dostałam szybką odpowiedź, że tak, koszt taki i taki płatny przy odbiorze. Odpisałam, że zgadzam się i czekam na kuriera. Zadałam pytanie, kiedy mogę się spodziewać kuriera. I cisza.

W związku z całą sytuacją mam dwa pytania:

1) Nie wykluczam, że mogłam nie doczytać punktu o fakturze, ale wysłałam im cały komplet, łącznie z kartą gwarancyjną. Czy naprawdę faktura jest konieczna przy takiej umowie? Mam wątpliwości, po co potrzebna jest ta faktura, na której są moje dane osobowe? To, czy telefon nie był kradziony można sprawdzić po numerze IMEI.

2) Ważniejsze pytanie: co dalej? Nie chcą się kontaktować, jak raz próbowałam dzwonić w godzinach pracy, to nikt nie odbierał telefonu, a ja wciąż nie wiem, co się dzieje z tymi telefonami... Ani pieniędzy, ani towaru. Co mogę dalej jeszcze zrobić w tej sprawie? Wolałabym unikać jakichś sądów, bo jednak wartość całości nie jest wysoka, ale jednak wolałabym mieć pieniądze lub telefony.

Nikt nie ma pomysłu? A czy mogę napisać wezwanie do zapłaty? Jeśli tak, to jak to zrobić?

Powrót