Sprzedany dług i wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku michał07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michał07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry.
Jestem w tych sprawach dosłownie zielony i bardzo proszę o poradę.

Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej, działającej w imieniu Niestandaryzowanego Sekurytyzacyjnego Funduszu Inwestycyjnego, jako wezwanie do zapłaty długu z karty kredytowej, który to bank sprzedał w/w funduszowi. Moje pytanie dotyczy, czy mogę odwołać się od tego ze względu na przedawnienie.
Umowa karty została zawarta w 2008 roku. Była później prowadzona egzekucja komornicza, lecz bezskutecznie i została umorzona. Teraz wzywają mnie do zapłaty i napisali, że jak nie wpłacę, to złożą pozew do sądu i rozpoczną procedurę sądowo-egzekucyjną. Bardzo proszę o podpowiedź, czy mogę nie uznać tego długu ze względu na przedawnienie i co im odpisać?

Pzdr. Michał

Rozumiem że był BTE i egzekucja komornicza. Kiedy komornik umorzył?

Egzekucja była na podstawie tytułu egzekucyjnego w 2013 i 2014 roku i z początkiem 2015 roku komornik zwrócił dokumenty bankowi.

Tego na dziś nie mam możliwości zweryfikować.

Michal co sie dzialo w 2011,2012r byla jakas sprawa w sadzie ,na jakiej podstawie komornik prowadzil egzekucje

Przerwano bieg przedawnienia (komornik, i to "świeży").

michał07 napisał:
Egzekucja była na podstawie tytułu egzekucyjnego w 2013 i 2014 roku i z początkiem 2015 roku komornik zwrócił dokumenty bankowi.

Przedawnienie liczy się od nowa od umorzenia przez tego komornika. - te postępowanie przerwało bieg przedawnienia

sad to tylko formalność aby zamiast krótszego dać dłuższy termin do ściagania - 10lat

A czy samo nadanie klauzuli na BTE nie przedłożyło biegu przedawnienia do 10 lat?

Ostatnia edycja:
Kalibabka napisał:
Przedawnienie liczy się od nowa od umorzenia przez tego komornika. - te postępowanie przerwało bieg przedawnienia

sad to tylko formalność aby zamiast krótszego dać dłuższy termin do ściagania - 10lat

A czy samo nadanie klauzuli na BTE nie przedłożyło biegu przedawnienia do 10 lat?

Głupoty piszesz. Wszystko zależy od tego na jaki przepis powołał się komornik przy umorzeniu. W skrócie nie zawsze działanie komornika przedłuża przedawnienie.

A co do BTE to co on ma do długu odkupionego przez fundusz ? Odpowiedź jest prosta nic.

Kalibabka napisał:
Bzdury - zależy od podstawy umorzenia. Zatem albo tak, albo jednak nie (egzekucji jakby nie było)
Kalibabka napisał:
Może jeszcze dożywotnio, co?

no nie piszcie mi ze nadanie klauzuli wykonalności nie przerywa biegu przedawnienia? i liczy się od nowa.

Kalibabka napisał:
no nie piszcie mi ze nadanie klauzuli wykonalności nie przerywa biegu przedawnienia? i liczy się od nowa.
Kto ci napisał że nadanie klauzuli nie przerywa biegu przedawnienia?

Czy jako dłużnik, mam prawo do wglądu umowy cesji i przelewu jaki bank dokonał na rzecz funduszu i czy powinienem zostać powiadomiony o tym pisemnie? Jeśli istnieje taki obowiązek na banku lub funduszu, to jakie są tego podstawy prawne?

michał07 napisał:
czy powinienem zostać powiadomiony o tym pisemnie

o "sprzedaży" długu - tak

pytanie brzmi: kiedy wypowiedziano umowę o kartę z jaką datą stała się wymagalna kwota a w jakim dniu nadano klauzulę wykonalności do bte?

Powrót