Sprzedany dlug - komornik i koszty

• Autor wątku Autor wątku waldemar456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldemar456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

szukam odpowiedzi na nurtujace mnie pytania, przejzalem juz mase watkow i jak widze to kazda sprawa jest na swoj sposob unikalna. Dlatego chcialem zapytac co mam zrobic w nastepujacej sprawie gdzie szukac pomocy:

w 04.2013 roku Getin wystawil BTE z powodu braku splaty kredytu - wiem biore to na klate, moja wina - chcialem placic, dogadac sie na mniejsze raty nie chcieli (zwykly konsumencki kredyt),

w 07.2013 wszczeto egzekucje na podstawie wystawione BTE,
komornik rzekomo szukal majatku - oszacowal to na 1200pln - czyli 5% rzekomo znalezionego majatku (nie mialem zadnego - gdybym mial to bym splacil kredyt) - nawet konta nie zablokowal, nic. Jedynie wjechal na wyplate - tu nastapila zbieznosc egzekucji - i w 10.2013 wyslano pismo ze zgodnie z :art. 200 w związku z art. 13 §2, 844, 880, 895, art. 7731 oraz art. 770 kodeksu postępowania cywilnego, wydano postanowienie o przekazaniu sprawy do komornika ktory juz sciagal mi z wyplaty, komornik podkreslil w pismie ze uznal sie niewlasciwym do prowadzenia sprawy.

Po jakims czasie bo az 09.2014 - bank poinformowal mnie pismem ze dokonano cesji wierzytelnosci w mysl art 509kc na rzecz Ultimo fundusz sekuratyacyjny, z nimi dogadalem sie bez problemu i splacam od 11.2014 regualarnie raty, dostalem informacje od nich rowniez o cesji i wyszczegonione kwoty i numery umow itd.

Niestety tu sprawa sie komplikuje, otoz w tym miesiacu komornik ten pierwszy ktory uznal sie za niewlasciwego do prowadzenia sprawy w mysl w/w przytocznych podstaw prawnych, zajal mi pensje na podstawie tego samego tytuly BTE i na rzecz getinu, nie zmienilo sie nic tylko doliczono koszty, vat, odsetki itd.

Wczesniej na rzecz komornika wplacilem tylko 200 zl na samym poczatku sprawy, i teraz 500 bo mnie przez telefon straszyl ze mam placic.

Pytanie czy nawalil bank ze nie wniosl wniosku do komornika o umorzenie? Czy komornik jest przestepca bo po 1 nie przekazal sprawy do tamtego komornika (jak sie okazalo po czasie), nie umorzyl sprawy bo nastapila zmiana wierzyciela.

Czy mam skladac wniosek przeciegzekucjny, zazalenie na czynnosci, czy cos innego?

Wysylam pismo do komornika z zalacznikami dokuemntow ktore mam.

I ostatnia kwestia jak juz sie wyjasni kto nawalil i komornik bedzie chcial koszty to moze chciel 5% niewyegzekwowanej kwoty? wszystkie te koszty doliczono mi i tak do ugody z ultimo....

Bardzo prosze o pomoc, jestem zalamany bo chca abym placil dwa razy za to samo i okradli mnie z wyplaty.......

Komornik nr 1 (przekazujący) prawdopodobnie egzekwuje tylko koszty za odnalezienie majątku czyli świadczenie na swoją rzecz. Egzekwuje to na podstawie prawomocnego postanowienia o kosztach. Akta sprawy zasadniczej powinny być już u komornika nr 2 (przejmującego) i ten powinien umorzyć Ci sprawę na podstawie art.825 KPC jeśli dostanie odpowiedni wniosek z Getin Banku SA. Trzeba wyjaśnić gdzie aktualnie są akta tej sprawy. 5 % opłata wynika z ustawy ale możesz wnieść do sądu o jej obniżenie powołując się na brak zaspokojenia wierzyciela a tylko sprzedaż wierzytelności. Oczywiście jeśli dostaniesz od komornika postanowienie o umorzeniu i ustaleniu kosztów.

Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Komornik nr 1 (przekazujacy) aktualnie egzekwuje cala kwote zadluzenia (pierwotna plus odestki od tamtej pory mimo ze zostala sprzedana wierzytelnosc) - tak jakby nigdy nic sie nie stalo ani nie byla przekaazania sprawy ani cesji, ustalilem ze komornik 2 ktory powinien otrzymac sprawe jej nie otrzymal. nie wiem ale bte chyba stracil swoja moc skoro byla cesja wierzytelnosci.

Niestety wydaje mi sie coraz bardziej ze Komornik 1 ma balagan ostry u siebie, postanowienie o kosztach wydal w 2013 w czasie kiedy mial przekazac sprawe, ale od tamtej pory byla totalna cisza, nie poinformowal mnie nikt o tym ze mam je zaplacic skoro sprawa byla przekazywana, ponadto ugody ktora podpisalem zawierala wszystkie koszty bo po podliczeniu tego wyszlo wlasnie tyle na ile opiewa ugoda.

Rozumie ze teraz mam czekac na umorzenie a pozniej jak wya postanwienie o kosztach to zaskarzyc je? w jaki sposob to sie robi?

Bardzo prosze o pomoc, ta srpawa spedza mi sen z powiek.....

Czy otrzymałeś od komornika nr 1 postanowienie o przekazaniu akt do komornika nr 2 ?

Jeśli tak to kiedy. Z chwilą jego wydania komornik nr 1 stał się niewłaściwy i nie może już dokonywać żadnych czynności w sprawie. Zgodnie z art.200 KPC związany takim postanowieniem jest komornik nr 2 i to on może tylko prowadzić dalej sprawę i wydawać rozstrzygnięcia.

Tak, 10.2013 dostalem pismo o przekazaniu sprawy poniewaz komornik 1 uznal sie za niewlasciwego do prowadzenia sprawy, i postawnoil przekazac sprawe o nuemrze do komornika 2 i ustalic zaleglosc na x kwote. Powolano sie w tym pismie na art773^1 kpc i art. 200 w związku z art. 13 §2, 844, 880, 895, art. oraz art. 770 kpc.

Po dziesiejszym telefonie uzyskalem odpowiedz ze oni nie maja zadnego dokumentu oprocz takie samego postanowienia, i wiem ze komornik 2 nie dostal nic od nich.Komornik 1 dalej ma akta tej sprawy bo wkoncu na ich postawie wszczyna znowu egzekucje.....Oprocz tego nie maja zadngo dokumentu od banku o cesji.

Im bardziej nad tym mysle tym bardziej sie niepokoje calym tym zamieszaniem, wydaje mi sie ze moim kosztem ktos chce sie bezpodstawnie wzbogacic, albo bank totalnie nawalil.

Napisz do komornika nr 1 pismo o wyjaśnienie w terminie 7-miu dni :

- dlaczego sprawa KM xxx nie została jeszcze mimo upływu ponad 2 lat przekazana do komornika nr 2,

i poinformuj komornika, że w wypadku braku odpowiedzi zostanie złożona skarga do Presesa Sądu Rejonowego w xxx oraz skarga na bezczynność komornika do Wydziału Cywilnego Sądu Rejonowego w xxx.

Dodatkowo napisz, że w wypadku braku odpowiedzi złożysz też skargę na przewlekłość postepowania egzekucyjnego KM xxx do Sądu Okręgowego w XXX wraz z wnioskiem o zasądzenie od komornika odszkodowania np. 10 000 zł (widełki od 2000-20000 zł).

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo za informacje.

Dostalem tylko informacje o przekazaniu sprawy tak jak pisalem wczesniej, zandych info o przekazaniu akt ani od jednego ani drugiego komornika.

Zastanawiam sie nad tym czy by nie zlozyc skargi na czynnosci komornika od razu aby komornik 1 sie opamietal troszke.

Chcialem zadac bardzo wazne pytanie, czy jesli:
- komornik 1 dostaje wniosek o wszczesciu egzekucji z kilku skladnikow majatku, ale zajmuje pensje powodujac zbieg i informujac o przekazaniu sprawy nie moze np. przekazac sprawy i komornik 2 ciagnie z wyplaty bo byl pierwszym a komornik 1 np. zajmuje ruchomosci?

W sensie czy jak jest zbieg co do jednego skladnika majatku i sprawa jest przekazana to komornik 2 (ten do ktorego jest przekazana) dostaje caly wniosek i tytyul wykonawczy a wiec tylko on moze dokonywac dalszych czynnosci egzekucyjnych? Bo zastanawia mnie czy w tej smaej sprawie jeden komornik moze zajac auto np a drugi wyplate (w sensie rownolegle - ze jedna sprawa dwie kancelarie)?

Pozdrawiam

skoro komornik uznał się za niewłaściwego to nie ma co się zastawiać ; raczej nie możliwe bo wówczas toczą się 2 egzekucje na w oparciu o jeden tytuł ; po pierwsza skarga na przewlekłość i to szybko zanim komornik przekaże akta ( bo zgodnie z linia orzecznictwa skarga jest nie dopuszczalna czynność została wykona) skarga do SR na prowadzenie egzekucji mimo ze się uznał niewłaściwym, swoją drogą będzie ciekawie bo w przypadku wszczęcia egzekucji przez nr 2 będzie już nie dopuszczalna, gdyż Bankowy tytuł egzekucyjny – skuteczność b.t.e. upada po dokonaniu cesji wierzytelności przez bank na podmiot trzeci – uchwała Sądu Najwyższego z dnia 2 kwietnia 2004 r., III CZP 9/04 umorzenie na wniosek i zgodnie z iii czp 103/14 NIE DOSZŁO DO PRZERWANIA TERMINU PRZEDAWNIENIA ultimo klauzuli niedostanie na BTE więc muszą wejść w proces jak zrobią to po 08/2016 to mamy przedawnienie no jeszcze jeden ważny aspekt opłaty egzekucyjnej przy umorzeniu 1 nie może tego zrobić bo jest nie właściwy, 2 po otrzymaniu akt i wszczęciu musi umorzyć na wiosek twój albo wierzyciela ze względu na cesje i jak będzie z opłatą i kosztami ? w sumie egzekucja 2 byłaby niecelowa więc teoretycznie art 49.4 uoksie bo 49.2a w tym kontekście byłoby teoretycznie dopuszczalny choć widziałem stanowisko ze zbycie wierzytelności nie jest tożsame z uchyleniem lub zmienieniem tytułu w taki sposób, iż nie nadaje się do wykonania, utraciło moc lub tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności z przyczyn innych niż zaspokojenie wierzyciela
a jakie jest Wasze zdanie bo zdanie komornika znam płać i płacz
pzdr

paweltb napisał:
w tym kontekście byłoby teoretycznie dopuszczalny choć widziałem stanowisko ze zbycie wierzytelności nie jest tożsame z uchyleniem lub zmienieniem tytułu w taki sposób, iż nie nadaje się do wykonania, utraciło moc lub tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności z przyczyn innych niż zaspokojenie wierzyciela
a jakie jest Wasze zdanie bo zdanie komornika znam płać i płacz

przychodzi mi na myśl to:
POZEW O POZBAWIENIE WYKONALNOŚCI TYTUŁU WYKONAWCZEGO Z
WNIOSKIEM O ZABEZPIECZENIE POWÓDZTWA skierowany przeciwko Getin Banku.

robinson21 napisał:
przychodzi mi na myśl to:
POZEW O POZBAWIENIE WYKONALNOŚCI TYTUŁU WYKONAWCZEGO Z
WNIOSKIEM O ZABEZPIECZENIE POWÓDZTWA skierowany przeciwko Getin Banku.
A co w przypadku cofnięcia wniosku o wszczęcie egz lub wniosku o umorzenie komornik liczy od razu po 49.2 uoksie a przy kredytach hipotecznych to masz ok 34 tys zależy z kiedy jesz wniosek o wszczęcie
I kop się z koniem

Mam taki przykład z życia BTE naszego ulubieńca i 11 egzekucji z nieruchomości taki wredny ze u 1 kom ma 3 ale do różnych i nawet w obrębie jednego okręgu wybrał 6 komorników. so wniosek na art 926 o połączenie odrzucił nie bo nie i co im zrobisz. Sprzedali dług do EOS złożyli wnioski do kw o zmianę wpisu w hipotece na nieruchomości do których nie prowadzą egzekucji stąd wiedzą o zbyciu bo przecież ani nikt nie powiadomił o cesji. Wiec wniosek do komorników o umorzenie postępowania na art 825.3 w zw z 788.1 kpc zgodnie z uchwałą SN III czp 9/04 komornicy jak jeden mąż zawiesili post a po 3 miesiącach zaczeli umarzac na wniosek wierzyciela 825 kpc no i teraz jest już lecą na maksa opłata egzekucyjne z art 49.2 uoksie po średnio po 34 tys no i VAT nienależny od każdej km i to się nazywa państwo prawa teoretycznie wykonalność BTE upadła ale jak już pisałem sr stwierdził że zbycie wierzytelnosci nie wypełnia literalnie art 49.2a uoksie tak samo jak wniosku dłużnika o umorzenie gdyż tytuł niezostal pozbawiony wykonalności a tylko wierzyciel ma prawo do cofnięcia umorzenia egzekucji ktoś ma jakiś pomysł będę wdzięczny
Pozdrawiam

paweltb napisał:
ktoś ma jakiś pomysł będę wdzięczny
Pozdrawiam
Bez szczegółowego zaznajomienia się z aktami niemożliwym jest udzielić ci wiążącej odpowiedzi, sprawa zbyt skomplikowana. Finalnie może się skończyć licytacją nieruchomości, jak też taką sytuacją kiedy z uśmiechem na ustach powiesz że "był sobie kredyt"
paweltb napisał:
Mam taki przykład z życia BTE naszego ulubieńca i 11 egzekucji z nieruchomości taki wredny ze u 1 kom ma 3 ale do różnych i nawet w obrębie jednego okręgu wybrał 6 komorników.
Ile jest spraw o osobne roszczenia?
paweltb napisał:
no i teraz jest już lecą na maksa opłata egzekucyjne z art 49.2 uoksie po średnio po 34 tys no i VAT nienależny od każdej km
Czy opłatę stosunkową Liczą po 5% od sprawy? Wychodziłby jeden kredyt na 600 tys złotych, a ty piszesz o kilku sprawach. Zakładając że naliczają błędnie 15% to wychodzi jakieś 200 tys zł roszczenia w sprawie. Opisz proszę bardziej czytelnie gdyż spoglądając na to z boku nie wiadomo ile jest spraw, kredytów, komorników.

Ostatnia edycja:
marian.pazdzioch napisał:
Bez szczegółowego zaznajomienia się z aktami niemożliwym jest udzielić ci wiążącej odpowiedzi, sprawa zbyt skomplikowana. Finalnie może się skończyć licytacją nieruchomości, jak też taką sytuacją kiedy z uśmiechem na ustach powiesz że "był sobie kredyt"
Ile jest spraw o osobne roszczenia?
Czy opłatę stosunkową Liczą po 5% od sprawy? Wychodziłby jeden kredyt na 600 tys złotych, a ty piszesz o kilku sprawach. Zakładając że naliczają błędnie 15% to wychodzi jakieś 200 tys zł roszczenia w sprawie. Opisz proszę bardziej czytelnie gdyż spoglądając na to z boku nie wiadomo ile jest spraw, kredytów, komorników.

Sprawa jest i prosta i skomplikowana.😊😕
Postępowania umorzone na wniosek wierzyciela bez rozpoznania wniosku dłużnika który był wczesniej
1 BTE i 10 odpisów po wniosku o umorzenie dluxnika 825.3 zw zw z art 788.1 kpc komornicy zawiesza ja postepowanie wzywają wierzyciela i umarzaja na wniosek wierzyciela 825.1 kpc wiec licytacji nie będzie to co zrobi EOS mało ważne bo tu mam dla nich niespodziankę
Liczą 5% bo juz ich nauczyłem ze nie odpuszczam ale przy kwotach masz maks ok 34 tys plus niesłuszne vat ale z tym sobie poradzę gorzej z opłatą bo ŚR popieraja biednych komorników czy ktoś ma pomysł?

Powrót