sprzedany i zwrócony samochód - problem z oc

• Autor wątku Autor wątku iwo1242
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwo1242

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam

mam pytanie? kiedy w świetle prawa stosowanego przez UFG przestaje być właścicielem samochodu ? z dniem podpisania umowy sprzedaży ?

sprzedałem samochód, oc było wtedy ważne, na wszelki wypadek je wypowiedziałem. niestety kupujący, który jeszcze nie przerejestrował pojazdu ani nie opłacił oc, chce mi go zwrócić.

przychyliłbym się z pewnych względów osobistych do tej prośby ale nie chcę wpaść w karę za brak ciągłości OC... czy jak odmówie, ufg i tak nie będzie mnie ścigać ?

jak wybrnąć z tej nieciekawej sytuacji ?

Twoje wypowiedzenie nie było skuteczne jeśli nie została nabyta nowa polisa. Także pojazd powinien mieć aktywne ubezpieczenie OC.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

sprawdziłem przez ufg: niestety po wypowiedzeniu nie ma danych o polisie

Kiedy miałaby zakończyć się polisa gdybyś jej nie wypowiedział? Dane na stronie UFG mogą być nieaktualne.

Podstawowe pytanie: złożyłeś wypowiedzenie OC, czy zgłosiłeś sprzedaż pojazdu u swojego ubezpieczyciela?

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Morgan41 napisał:
Podstawowe pytanie: złożyłeś wypowiedzenie OC, czy zgłosiłeś sprzedaż pojazdu u swojego ubezpieczyciela?

To nie ma znaczenia - nie można od tak wypowiedzieć OC i pozostawić auto bez upieczenia, zmieniło się w tym zakresie jakiś czas temu.

Nie wiemy kiedy polisa się kończyła, więc to ma znaczenie. Co jeżeli polisa się kończyła np. 3 dni po sprzedaży auta? Wypowiedzenie skutkowało by brakiem OC. No ale czekamy na odpowiedź autora, z którego paragrafu wypowiedział OC.

Polisa przejęta po byłym właścicielu, też by się automatycznie nie przedłużyła.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót