Sprzedany telefon na allegro

• Autor wątku Autor wątku Dames
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dames

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Witam,chciałem zadać pytanie.Jeżeli sprzedałem telefon na allegro nowy,a kupujący chce zwrócić ten przedmiot,ponieważ jego zdaniem nie jest nowy(gdy go wysyłałem był nowy).Jego zdaniem przez telefon było rozmawiane 10min.Mam konto prywatne(nie mam firmy itp).Czy kupujący ma prawo oddania przedmiotu?Moim zdaniem kupującemu nie spodobał się telefon i chce oddać.
Czekam z niecierpliwością na odpowiedz.

Sprzedawałeś jako firma czy jako osoba prywatna ?

Jak wyżej pisałem, jako osoba prywatna

Kazda nowa rzecz zakupianą za posrednictewem internetu mozna zwrocic do 10 dni . Oczywiscie ma byc w stanie nienaruszonym .

A jezeli sprzedajacy to osoba prywatna?

Chcialem dodac,ze to byla aukcja.A gdy minie 10 dni,kupujacy moze jeszcze upominac sie o zwrot?

Dames napisał:
Chcialem dodac,ze to byla aukcja.A gdy minie 10 dni,kupujacy moze jeszcze upominac sie o zwrot?
Jezeli to byla aukcja , to zaden zwrot mu nie przysluguje . No chyba , ze Pan nasciemnial w aukcjii a wyslal jakiegos bubla .

Na aukcji były realne zdjecia,opis tez byl,wszytko gra,tylko ze ten Pan(kupujacy) stwierdzil ze telefon byl uzywany.Nie stwierdzil,ze telefon byl zniszczony tylko ze bylo z niego rozmawiane 10min.ten Pan pisał ze wysle skarge do allegro.
Czyli mam rozumiec,ze nic mi nie "grozi"?

zolwpro ale BZDURY gadasz!! Żaden zwrot NIE przysługuje jeśli sprzedawała osoba prywatna!! Dames odpowiadasz JEDYNIE z tytułu rękojmi za wady o ile by takie istniały (556-576kc) - tyle w temacie.

P.S. 10 min rozmowy oznacza, że telefon był UŻYWANY co nie znaczy, że nie jest NOWY. Mogłeś go przecież testować przed odsprzedaniem...

Ostatnia edycja:
gryffinian,czyli prawnie nie musze zwracac pieniedzy?Jesli kupujacy zlozy skarge i tak nie bede musial oddawac pieniedzy?

Nie - pod warunkiem, że nie odstąpi od umowy z powodu jakiejś poważnej wady telefonu na podstawie 560 kc (a to, że 10 min był używany to nie wada)

Powrót