sprzedany telefon na allegro

• Autor wątku Autor wątku greenfrog28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

greenfrog28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Sprzedałam pani telefon na allegro- telefon to iphone4. Telefon kupiony w kraju ale wcześniej sprowadzony z Anglii. Wysłałam jej 28.05.
Na początku telefon nie miał simlocka bo były na nim moje ustawienia jak to w iphone- do sprzedaży wiadomo, sprowadziłam telefon do ustawień fabrycznych- no i simlock powrócił.
Pani po odebraniu telefonu miała sobie zanieść go do pierwszego lepszego komisu w celu wygenerowania specjalnego kodu odblokowującego iphone.
Telefon wyszedł z moich rąk zadbany i w 100% sprawny, sprawdzony jeszcze przed wysyłką czy wszystko ok.
Teraz po miesiącu czasu owa pani twierdzi, że telefon ma wadę, że latała po wszystkich komisach i telefon nie działa. Żąda zwrotu kosztów poniesionych za zakup, jeżeli nie- straszy policją.
Czy ja mam prawo jej zwrócić te pieniądze?
Przecież w tych komisach mogli tam coś pokombinować albo ona sama zepsuła coś. Jak mogę oddać pieniądze za coś co jest teraz zepsute?
Jakie ja mam prawa sprzedaży na allegro jako osoba prywatna nie przedsiębiorca, co się stanie jak poda sprawę policji?
Dla mnie to jakaś paranoja...

greenfrog28 napisał:
Czy ja mam prawo jej zwrócić te pieniądze?
Masz takie prawo, nikt Ci nie broni. A uważasz, że powinieneś?

greenfrog28 napisał:
Przecież w tych komisach mogli tam coś pokombinować albo ona sama zepsuła coś. Jak mogę oddać pieniądze za coś co jest teraz zepsute?
Kupująca ma możliwość zareklamowania, a Ty masz obowiązek taką reklamację rozpatrzyć, zatem zadecydujesz czy ją przyjmujesz za zasadną, czy odrzucasz. W tym celu kupująca ma Ci dostarczyć telefon, a Ty go zbadasz pod kątem istnienia wady, o której wspomina biorąc pod uwagę opis przedmiotu. Następnie w zależności od Twojej decyzji oddasz jej pieniądze lub poprosisz ją o przelew, by odesłać telefon w związku z odrzuceniem reklamacji, którą umotywujesz.

Powrót