Sprzedawanie - czy to legalne?

• Autor wątku Autor wątku dt_studio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dt_studio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, interesuję się tworzeniem stron internetowych, co się wiąże z tym, iż mam wielką chęć do sprzedawania szablonów stron w internecie. I tutaj kładzie się moje pytanie: nie mam żadnej zarejestrowanej firmy, chcę sprzedawać prywatnie, lecz legalnie: czy nie mając zarejestrowanej firmy taki handel w internecie jest legalny? Jeśli tak, to czy muszę odprowadzać podatek vat, czy cokolwiek? Jeśli tak, to proszę również w miarę możliwości przytoczyć mówiący o tym artykuł prawny. Pozdrawiam!

Hmm. Pisząc ten post poruszyłeś dwie kwestie.
Założenia działalności oraz rozliczania dochodu.
Pierwsza kwestia to działalność.
* ustawa o swobodzie działalności gospodarczej podaje następującą doefinicję:

zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych:

działalność zarobkową wykonywaną w sposób zorganizowany i ciągły, prowadzoną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w dalszej części tej ustawy.

Wspólnym mianownikiem dla tych dwóch definicji jest zorganizowanie i ciągłość.
Na tym forum toczyły się zażarte dyskusje na temat kiedy jest to już zorganizowana i ciągła to jednak nie zmienia faktu, że wystąpienie obu z tych przesłanek nakłada na ciebie obowiązek rejestracji działalności.
O zorganizowaniu świadczyć może posiadanie strony internetowej, na której prezentowane są szablony, lub wystawianie szablonów na aukcjach internetowych, o ciągłości zaś częstotliwość aukcji.

Generalnie początkowo, gdy będziesz to robił sporadycznie, możesz tego dokonywać jako osoba fizyczna poprzez odpłatne udzielenie licencji (rozliczając się w stosownych polach formularza PIT 37) i zgodnie z art 21 pkt 1 ustawy o PIT płacić 20% podatek z tytułu przychodów związanych z rozporządzaniem prawami autorskimi.

Podatku VAT jako osoba fizyczna nie musisz płacić. Jako przedsiębiorca również możesz skorzystać ze zwolnienia (do obrotu nie przekraczającego 20 tysięcy euro).

Czyli muszę zarejestrować działalność? Bo właśnie to mnie inteeresuje - czy koniecznie musze rejestrować działalnośc.

Początkowo nie (o ile będziesz robił to sporadycznie). Jednak w miarę upływu czasu będzie to raczej nieuniknione. Z drugiej strony może się to okazać tańsze (podatek od przychodów z tytułu wykonywania praw autorskich to 20% - koszty w zależności od rodzaju korzystania z praw autorskich 20% dla udzielenia licencji oraz 50% dla przeniesienia praw majątkowych.
W twoim przypadku będzie to 20%. Tak więc jeśli sprzedasz szablonów za 1000 zł (skromny szacunek). to po pomniejszeniu o kosztu uz. przych. (200zł) podatek zapłacisz od kwoty 800 zł (czyli 160zł). Tak więc w kieszeni pozostanie ci 840 zł.
Zakładam, że nie płacisz ZUS uwzględniając miesięczne wydatki na poziomie 50 zł. telefon, 20 zł domena i konto hostingowe, 100 zł. paliwo do auta (tak tylko dla przykładu) oraz 100 zł. innych wydatków (np. na zakup praw do zdjęć wykorzystywanych do szablonów) razem daje ci to 270zł kosztów (zakładam zgodnie z tym co piszesz, ze działasz całkowicie legalnie - więc by nie generować kosztów kompa już masz wart 3000 zł a fakturami za jego zakup dysponujesz. na nim jest linux i GIMP) czyli masz 570 zł. na swoje potrzeby.

Gdybyś miał zarejestrowaną działalność to:
Przychód 1000 zł.
Koszty 270 zł
Amortyzacja komputera 150 zł.
Dochód faktyczny 730 zł
Dochód podlegający opodatkowaniu 580 zł
Podatek 18% 104,40
Zysk w kieszeni 625,60

Dla uproszczenia rachunków (żeby mnie nie powiesili znawcy tematu) obliczenia nie uwzględniają kwoty wolnej, zmniejszającej podatek itp.

Gdy dodasz do tych wyliczeń ZUS - który jako nowy przedsiębiorca płacisz w zmniejszonej postaci (340 zł.) rachunek nie będzie już taki atrakcyjny ale powiększ sobie przychód najpierw do 2000 potem do 3000 i wylicz samemu kwoty (uwzględnij i urealnij wydatki miesięczne na komórkę, stacjonarny czy paliwo a także tu nie uwzględnione ceny nowego sprzętu i oprogramowania czy papieru, tuszy, płyt CD - takie rzeczy możesz wrzucić w koszty). Zobaczysz wtedy przy jakim dochodzie będzie ci się to opłacało (mnie pisanie oprogramowania - fakt, że kilka lat temu wyszło in plus już przy 2000 zł. :) )

Aha i jeszcze jedna rzecz. Jeśli jesteś bezrobotny to urząd pracy może dać ci dotację (teraz chyba do 14 lub 18 tys - nie mam aktualnych danych) na założenie działalności. :D

Nieźle. Dziekuje za info. Pozdrawiam.

Powrót