Sprzedawanie szansy na nagrodę i coś jeszcze

• Autor wątku Autor wątku methyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

methyl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Czy sprzedawanie szansy na wygranie nagrody pieniężnej jest nielegalne? Trzeba płacić od tego jakiś podatek? Konkretnie mam na myśli konkursy smsowe typu: Odpowiedz na pytanie, wyślij sms na numer "x" a zyskasz szansę na nagrodę. Czy ja musiałbym płacić podatek od takiej działalności, czy podatek jest już odciągany od firmy, która udostępnia dany numer, na który są wysyłane odpowiedzi?
Chciałbym otworzyć tego typu konkurs w Internecie.
Drugie pytanie:
Czy jeśli ktoś wpłaci mi 10zł a ja obiecam mu za miesiąc oddać 20zł, jednak z zastrzezeniem, że wypłata może nie dojść do skutku bez podania przyczyny. Czy to jest legalne?
Pozdrawiam i dziękuję,
Lucjan Suski.

Już widać, że coś Pan kombinuje, a my tu nie pomagamy kombinować!

Szanse na nagrodę? A będzie w ogóle nagroda? Bo jak nie to jest to oszustwo. Takie konkursy są o nagrodę, a nie szansę o nagrodę. Takie konkursy powinny być prowadzone w ramach działalności, podatek od tego powinien zostać odprowadzony.

A drugie pytanie to już mistrzostwo świata. Jak narazie najlepsze w tym roku.

Chodzi o to, że koleś wysyła sms'a na numer x, a ja dodaje go do listy, z której to pod koniec dnia losuję osobę, która otrzymuje nagrodę w postaci x złotych. Jeżeli nie jest to do końca zgodne z prawem, to myślę, że da się to ominąć: osoba płaci za zarejestrowanie się w serwisie, a tylko zarejestrowane osoby mogą wziąć udział w losowaniu.
Co do podatku, to czy serwisy oferujące usługę premium sms typu kody.wapacz.pl czy allpay.pl nie odprowadzają już podatku?
Pozdrawiam.

Serwisy premium-sms odprowadzaja podatek od swojego zysku - a Ty musisz od swojego odprowadzic, to chyba jasne?

Jesli ktos wysyla sms'a i JEST nagroda dla ktorejs z osob (chyba najlepiej jakby byla znana z gory) to to jest legalne.

Ale zastanawiam sie czy do organizacji takich konkursow nie potrzebna jest jakas koncesja?

Oczywiście, ze nagroda jest.
A co z drugim pytaniem? Użytkownik godzi się na regulamin, w którym jest punkt w stylu:
Zastrzegam sobie prawo do zablokowania konta dowolnego użytkownika bez podawania przyczyny co równa się utracie kapitału.
Jest to dozwolone?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Powrót