Sprzedawanie "za darmo" na bazie programu komercyjnego

• Autor wątku Autor wątku pietrekder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pietrekder

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pytanie. Sprawa wygląda tak: zakupiłem oryginalną grę wraz z którą dostępny jest kod źródłowy. Na bazie tego kodu można robić własne modyfikacje do gry i umieszczać je w internecie, ale za darmo. (no to jest oczywiste, że jakby się chciało na tym zarobić, trzeba by pewnie od producenta wykupić jakąś licencję).
Ale czy można sprzedawać taką modyfikację (np na Allegro), pod warunkiem że kwota jaką musi zapłacić kupujący jest TYLKO I WYŁĄCZNIE na pokrycie kosztów: nośnika (płyta DVD), przesyłki, pakowania itd. I tak naprawdę ja bym na tym nie zarobił ani grosza, a nawet mógłbym np dopłacić, powiedzmy 1zł do każdego sprzedanego egzemplarza, żeby ew. móc wykazać, że nie mam z tego żadnych korzyści.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Witam,

Ale czy można sprzedawać taką modyfikację (np na Allegro), pod warunkiem że kwota jaką musi zapłacić kupujący jest TYLKO I WYŁĄCZNIE na pokrycie kosztów: nośnika (płyta DVD), przesyłki, pakowania itd. I tak naprawdę ja bym na tym nie zarobił ani grosza, a nawet mógłbym np dopłacić, powiedzmy 1zł do każdego sprzedanego egzemplarza, żeby ew. móc wykazać, że nie mam z tego żadnych korzyści.
no, to może nie być takie oczywiste. Otóż często przy naliczaniu tantiem liczy się procent od ceny lub wpływu z danej działalności. Wtedy liczy się tylko fakt sprzedaży czy wygenerowania przychodu - nie wnika się w koszty, etc. No i tak patrząc to taka działalność uznana mogłaby być za komercyjną.

Ale nie myślę, żeby ktoś chciał Pana za coś takiego ścigać - zapewne mógłby się Pan wytłumaczyć - no, może tylko te 'koszty pakowania' mogłyby być trudniejsze do uzgodnienia - w końcu to jakaś Pana korzyść by była...

No tak, w zasadzie te 'koszty pakowania' to można pominąć, chodziło mi głównie o koszty za materiały, czyli płytka, pudełko, koperta, znaczki (ew gdybym chciał mieć płytki z nadrukami, to koszty zamówienia takiej płytki).

Dziękuję za odpowiedź.

Dużo zależy od licencji - np. GPL umożliwia sprzedaż i to po dowolnej cenie - sama licencja tego nie zabrania. Jeśli z kolei ta gra jest wydana na jakiejś własnej to tam zapewne łatwo znajdziesz odpowiedź na pytanie czy nie możesz na niej zarobić, jak się mają do sprzedaży twoich modów etc.

Powrót