R
raku02
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Złożyłem zamożnienie na biżuterie kiedy w sklepie cena wyświetlała się 4 dolary, przyszło potwierdzenie złożenia zamówienia na mój adres emial.
Właśnie zadzwonił do mnie właściciel sklepu z Ameryki i powiedział ze on chce anulować zamówienie bo cena była nie właściwa, biżuteria rzeczywiście wyglądała na droższą szczególnie że podobne przedmioty były dużo droższe tj 2000 $.
Przedmiot na pewno nie był niedostępny
Czy mogę wyegzekwować przesyłkę przedmiotu, mimo iż wiedziałem że cena jest sporo zaniżona?
Właśnie zadzwonił do mnie właściciel sklepu z Ameryki i powiedział ze on chce anulować zamówienie bo cena była nie właściwa, biżuteria rzeczywiście wyglądała na droższą szczególnie że podobne przedmioty były dużo droższe tj 2000 $.
Ustawa z dnia 02 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 Nr 22 poz. 271)
Art. 12. 1. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez konsumenta oświadczenia woli o zawarciu umowy.
2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną.
Przedmiot na pewno nie był niedostępny
Czy mogę wyegzekwować przesyłkę przedmiotu, mimo iż wiedziałem że cena jest sporo zaniżona?
Ostatnia edycja: