Sprzedawca na allegro (firma) nie chce wystawić dowodu zakupu - szara strefa

• Autor wątku Autor wątku konstant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konstant

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,
zakupiłem telefon na tej aukcji:
***mod***

Telefon otrzymałem, wszystko ok, ale sprzedawca nie dołączył żadnego dowodu zakupu. Telefon chciałem oddać zgodnie z prawem, lecz w tym przypadku nie jest to możliwe.
Jak zmusić sprzedawcę to wystawienia paragonu/faktury?
Obecnie tłumaczą się, że dowód zakupu to mail od allegro :D

Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją - firma jak rozumiem sprzedaje na czarno.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
konstant napisał:
... Zakup oczywiście był na osobę prywatną.
Firma nie ma obowiązku wystawiania jakiegokolwiek dowodu zakupu jeśli nie ma kasy fiskalnej. Fakturę może wystawić na Twoje żądanie .

PS.
A nawiasem to masz potwierdzenie z Allegro.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Firma nie ma obowiązku wystawiania jakiegokolwiek dowodu zakupu jeśli nie ma kasy fiskalnej. Fakturę może wystawić na Twoje żądanie .

PS.
A nawiasem to masz potwierdzenie z Allegro.

Czyli jak rozumiem bez problemu mogę zwrócić bez podania powodu?

LeszsekS napisał:
Firma nie ma obowiązku wystawiania jakiegokolwiek dowodu zakupu jeśli nie ma kasy fiskalnej

obawiam się, że w przypadku sprzedaży telefonu, który jest sprzętem telekomunikacyjnym, ma jednak obowiązek wystawienia paragonu

Przepis prawny:
Rozporządzenie Ministra Rozwoju I Finansów z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących

§4 ust.1 pkt. 1 lit. i
Zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa w § 2 i § 3, nie stosuje się w przypadku sprzętu radiowego, telewizyjnego i telekomunikacyjnego, (…)

Tłumaczenie sprzedawcy:

nie posiadam kasy fiskalnej i nie jestem płatnikiem podatku VAT- dlatego rozliczam sie na podstawie obrotu rocznego z allegro. Dlatego NIE wystawiam paragonów ani faktur gdyż podsumowanie z aLLEGRo jest Pana dowodem zakupu oraz dołączona karta gwarancyjna

Powrót