R
remi29
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Zakupiłem Laptopa marki HP na aukcji internetowej (dokładniej Allegro). Wszystko przebiegło szybko i dwa dni później sprzęt miałem u siebie. Zgodnie z zaleceniem Sprzedawcy sprawdziłem wszystko dokładnie przy kurierze czy nic nie jest uszkodzone - wykonałem nawet pierwsze uruchomienie przy nim. Po kilku minutach gdy stwierdziliśmy, że laptop jest sprawny wyłączyłem go i poczekałem aż skończę pracę aby dokończyć konfigurację. Przy drugim włączeniu w domu dysk zaczął stukać, pukać i trzeszczeć, a system w laptopie nie chciał się włączyć. Było dość późno więc do sklepu zadzwoniłem następnego dnia i usłyszałem, że mogą przyjąć go na reklamację lecz i tak będą musieli go wysłać do serwisu HP aby to oni stwierdzili, że dysk jest uszkodzony nie z mojej winy i wtedy mi uznają reklamację. Pan Sprzedawca stwierdził, że jeśli zrobię to na własną rękę to sprzęt wróci szybciej do mnie. Tak też zrobiłem. Sprzęt pojechał do serwisu i wrócił cały i sprawny, wszystko działało jak należy bo dysk został wymieniony na nowy. Minęło łącznie jakieś 12 dni od momentu zakupu i mogłem pierwszy raz skorzystać ze sprzętu. Okazało się, że nie do końca zgadza się z opisem w aukcji i zamiast dedykowanej karty graficznej ma zintegrowaną. Chciałem zareklamować sprzęt i po prostu dogadać się z nimi, żeby mi wymienili na inny, w tej samej cenie, także z ich sklepu (nie chciałem zwrotu pieniędzy, żeby problemu nie robić). Okazało się, że Pan Sprzedawca nie przyjmie mojej reklamacji ponieważ sprzęt był już serwisowany. Czy mogę domagać się zwrotu w takiej sytuacji czy Sprzedawca ma rację?