Sprzedawca nie odebrał przesyłki reklamacyjnej. Co teraz?

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
EmSayXYZ

EmSayXYZ

Użytkownik
Odpowiedzi
397
Dzień Dobry,

Piszę w dosyć nietypowej sprawie. 10.01.2019 zakupiłem na allegro buty w sklepie internetowym. Buty uległy uszkodzeniu w pierwszym roku użytkowania, lecz zareklamowałem je dopiero teraz. Przesyłkę (oświadczenie woli +buty wysłałem listem poleconym 10/12/2020. W doręczeniu była dzisiaj 16/12/2020, listonosz zostawił awizo u sprzedawcy. Takie informacje widnieją na stronie PP:

Status przesyłki:
Nazwa zdarzenia Data i czas Jednostka pocztowa
Nadanie 2020-12-10 13:58 UP Bielsk
Przesyłka w transporcie 2020-12-10 15:00
Przygotowano do doręczenia 2020-12-16 06:49 UP Bydgoszcz 21
Przekazano do doręczenia 2020-12-16 08:15 UP Bydgoszcz 21
Awizo - przesyłka do odbioru w placówce 2020-12-16 11:06 FUP Bydgoszcz 21
Usługa dostępna wyłącznie dla adresata.
Do odbioru w placówce 2020-12-16 11:14 FUP Bydgoszcz 21

Gdy zobaczyłem, że przesyłka jest nieodebrana przez sprzedawcę uznałem, że poszukam kontaktu do tego adresata. Przy jego aktualnych ofertach znalazłem informację:

Uwaga!

Z powodu trudnych warunków obecnie panujących prosimy, aby odsyłany do nas towar (zwrot, reklamacja itp.) był adresowany bezpośrednio do naszej siedziby (ul. XXXXX bud. X, XXXX Bydgoszcz) i nadawany ZAWSZE jako paczka (nie jako list!). W czasie epidemii nie odbieramy przesyłek pozostawionych w placówkach pocztowych.

1. Czy ta informacja nie jest klauzulą niedozwoloną?
2. Nie dostałem takiej informacji po zakupie, więc w zasadzie skąd miałem się dowiedzieć, że sprzedawca ma takie widzi mi się? Znalazłem takie info przy nowych aukcjach?
3. Czy jeżeli do 31/12/2020 sprzedawca nie odbierze przesyłki z poczty reklamacja zostanie uznana na mocy przepisów? Listonosz ma obowiązek dostarczyć paczkę

Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Czemu listem a nie paczką? List z butami to pewnie na dzień dobry listonosz zostawił na UP i przyniósł awizo ze względu na gabaryt. Bo kilka takich "listów" i normalna korespondencja się nigdzie nie zmieści. I jak nikomu nie będzie się chciało iść na pocztę po list z butami to wróci. A jak wróci proponuję wysłać paczką bo te są doręczane a nie awizowane. Listy generalnie nie służą do wysyłania butów i dziwię się że ktoś na okienku to w ogóle przyjął do obrotu ale to już inna sprawa.

temat do zamknięcia, przesyłka odebrana w placówce

Powrót