Sprzedawca wysłał towar przez pomyłkę i zapomniał odebrać?

• Autor wątku Autor wątku vangraff_03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vangraff_03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Mam małą zagwozdkę:

Miesiąc temu zakupiłam na portalu internetowym kosiarkę. Sklep przygotował paczkę, ale po jakimś czasie anulował przesyłkę (na stronie kuriera anulowana przesyłka - sklep powiedział, że to firma kurierska „coś namieszała”) i po kilku dniach nadał od nowa. Po jakimś czasie dotarł kurier, ale z dwiema kosiarkami (kupiłam i zapłaciłam za jedną). Skontaktowałam się ze sklepem (mailowo, telefonów nie odbierali), wyjaśniłam sprawę i poprosiłam żeby odebrali drugą kosiarkę. Pani podziękowała, powiedziała, że magazyn przez pomyłkę wydał dwie kosiarki, zamówiła kuriera do odbioru, podesłała mi nr listu przewozowego. Mija kilka dni, sprawdzam na stronie kuriera informacje, bo nikt się ze mną nie kontaktuje i kurier nie przyjeżdża; a tam informacja, że przesyłka anulowana [Zlecenie CR anulowane – Przesyłka już wysłana]. Podjęte było 5 prób odebrania – wszystkie anulowane. Sęk w tym, że do mnie nikt nie dzwonił i nie dotarł (ktoś jest zawsze w domu). Sklep się nie odzywa, kosiarka dalej stoi.

Co zrobić w takiej sytuacji? Do którego momentu to ja mam dzwonić i pisać do sklepu, żeby zabrali swój towar? Paleta stoi na dworze (w miarę zabezpieczona), ale z upływem czasu będzie niszczeć. Kiedy mam prawo uznać, że towar jest mój? Wolałabym uniknąć sytuacji, że za jakiś czas ją sprzedam, a sklep się obudzili po inwentaryzacji w styczniu i będzie żądać zwrotu…

Z góry dziękuję za pomoc!

Napisz @ do sklepu i poinformuj o możliwości naliczania opłat za składowanie.
Ta kosiarka nie jest twoja.

Powrót