Sprzedaż alkoholu na paszport

• Autor wątku Autor wątku kecaj92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kecaj92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Jestem tu nowy i zarejestrowałem się tutaj aby wyjaśnić pewna sytuacje.
Będąc wczoraj w sklepie chciałem kupić piwo a, że 18 lat mam od nie dawna i obecnie czekam na dowód, to przy zapytaniu kasjerki o dowód wyciągnąłem paszport, a ona mi mówi że na paszport nie sprzedajemy, tylko na dowód bądź prawo jazdy.
Takie zalecenie szefowej.
A że nie miałem siły się z nią kłócić to wyszedłem ze sklepu.
Rozumiem gdyby nie sprzedała mi na legitymacje bo ją jak wiadomo można łatwo podrobić ale na paszport?
Czy ma do tego prawo?
Chciał bym zobaczyć cytaty z konkretnych artykułów.
Oraz co mogę zrobić aby szefową tego sklepu obciążyć ew. jakąś karą, ponieważ dużo ludzi z okolicy zawsze się na nią skarży.
Pozdrawiam
Jacek

Nic nie mozesz zrobic, mozesz tylko nie robic zakupow w tym sklepie, zyjemy w czasach wolnego handlu, sprzedawca ma prawo odmowic Ci sprzedazy jakiegokolwiek artykulu z jego sklepu, nie wazne czy masz 18 lat i jest to alkohol. Nie umusi rowniez tlumaczyc dlaczego to zrobil. Musisz sie z tym pogodzic i nie robic zakupow w tym sklepie.

Tak żyjemy w takich czasach...
Ale mi chodzi konkretnie o to czy sprzedawca ma prawo ustalić sobie takie zasady, że sprzedaje tylko na dowód lub prawko lecz na paszport już nie.
Lub załóżmy że miał bym nawet 20 lat i został bym wylegitymowany i z nie wiadomo jakich powodów miałem przy sobie paszport a nie dowód...
Chodzi o sam fakt że paszport również jest dowodem tożsamości ze zdjęciem, więc nie rozumiem takiego postępowania.

Tak, sprzedawca ma do tego pelne prawo, to jest jego sklep i jego zasady. Nic nie mozesz zrobi, jedynie czekac az bedzie wiecej takich klientow jak Ty ktorzy przestana tam kupowac a z czasem sklep splajtuje lub zmieni wlasciciela a wowczas nie bedzie problemu na co kupowac alkohol lub inne uzywki

Wczoraj miałem pewną przygodę. Poszedłem do sklepu i kupowałem piwo, pani poprosiła o "dowód TOŻSAMOŚCI" więc wyjąłem prawo jazdy. Na co ona, że prosiła o Dowód Osobisty, a na to nie musi mi sprzedać alkoholu. Odparłem jej, że się chyba myli gdyż prawo mówi iż dokumentem jaki należy okazać przy kupnie alkoholu jest dokument ze zdjęciem i numerem danego dokumentu. Ale dzisiaj chciałem się upewnić i znalazłem parę pewnych artykułów prawnych potwierdzających moje "domysły i zahaczone kątem oka informacje".

1.
Kodeks wykroczeń.
Art. 135. Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,
podlega karze grzywny.

2.
Artykuł nie prawny, ale potwierdzający: http://wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542,5179320,Mozna_kupowac_alkohol_na_legitymacje_szkolna.html

3.
USTAWA
z dnia 26 października 1982 r.
o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
Art. 15. 1. Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:
1) osobom, których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwości,
2) osobom do lat 18,
3) na kredyt lub pod zastaw.
2. W przypadku wątpliwości co do pełnoletności nabywcy sprzedający lub podający napoje alkoholowe uprawniony jest do żądania okazania dokumentu stwierdzającego wiek nabywcy.
Nie wspomina o tym, że musi to być dowód osobisty.

Jeżeli się mylę proszę mnie sprostować, to jedyne dokumenty jakie na szybko znalazłem.

PS. Prosiłbym jednak o poparcie swoich pomysłów jakimiś artykułami prawnymi, bo swoje prawo każdy może tworzyć.

Powrót