Sprzedaż allegro z konta "firma" używanej rzeczy i jej zwrot

• Autor wątku Autor wątku bialy622
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bialy622

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Posiadam na allegro konto firma jednak wystawiłem przedmiot (licytacja) na prośbę syna jako aukcje grzecznościową. Przedmiot jest używany.
Mam pytanie odnośnie zwrotu towaru, który sprzedam.
Czy kupujący ma prawo do zwrotu towaru (odstąpienia od umowy) np gdy mu się nie spodoba?
Jest to przedmiot używany, w tresci dopisałem:
"Aukcja grzecznościowa, sprzedający nie prowadzi działalności gospodarczej."

Co mam zrobić (dopisać) aby niemożliwe było odstąpienie od umowy?

PS. W formie licytacji używanej rzeczy można odmówić kupującemu zwrotu w ramach odstąpienia od umowy, jednak tylko jako osoba prywatna. Ja natomiast sprzedaję z konta firmowego.

Pozdrawiam

loco1 napisał:
Zacytuj jej definicję z regulaminu Allegro.

Znam definicje, więc dlatego jest tam m.in. napisane: "przedmiot transakcji nie należy do sprzedającego"

loco1 napisał:
Przecież prowadzisz.
W związku z powyższym (tekst z definicji) właściciel sprzedający przedmiot nie prowadzi działalności. To nie jest mój przedmiot i ja go nie sprzedaje, nie jest moją własnością.

Po co komplikujesz sobie życie w przypadku kontroli np.US zażądają wykazu wszystkich aukcji za okres od do i jak będziesz się im tłumaczył? Zamknij tą aukcje i wystaw na koncie prywatny będziesz miał spokój

Pytałem o regulamin, a nie FAQ.

Sprzedawcą jest firma i nabywca ma wszystkie prawa związane z zakupem u przedsiębiorcy. A zatem jeśli to zakup konsumencki, to ma również prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

bialy622 napisał:
Morgan41, a z czego mam się tłumaczyć. Prowadzę sklep na allegro zgodnie z prawem. Rozliczam się z fiskusem również zgodnie z prawem.

.

Jak rozumiem odprowadzisz należny podatek za tą sprzedaż? Skoro tak to nie ma sprawy, jeśli nie to mogą zakwalifikować jako dochód nie ujawniony. Ja tylko radze że sprzedaż prywatną najlepiej prowadzić z konta osobistego a nie firmowego.

Założenie drugiego konta nie jest rozwiązaniem tego problemu

Wiec założenie konta to jest wyjście z problemu bo mamy do czynienia z inna formą sprzedaży
Z mojej strony EOT

Czyli zakladamy konto prywatne, które jest w zielonych listkach. Mimo okazji nikt nie licytuje ponieważ omija się takie świeże, niepewne i często fikcyjne konta na allegro.

Jeśli nie chcesz odpowiadać jako firma, to wystawiasz jako osoba fizyczna. Coś za coś. Albo renoma i pełna odpowiedzialność brana "na klatę". Albo "zielony listek" i można się wymigać.

bialy622 napisał:
Czyli zakladamy konto prywatne, które jest w zielonych listkach. Mimo okazji nikt nie licytuje ponieważ omija się takie świeże, niepewne i często fikcyjne konta na allegro.

W czym widzisz problem?
Masz problem ze świeżym kontem to wystaw jak chciałeś.
Tylko licz się z późniejszymi konsekwencjami o których pisali poprzednicy.
I tyle.

Powrót