Sprzedaż allegro

• Autor wątku Autor wątku skatty1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skatty1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

na początku grudnia otrzymałem od kuzyna niedziałającego laptopa którego przekazałem mojemu znajomemu elektronikowi do naprawy. laptop został naprawiony a elektronik skasował 400 zł(głównie za wymianę części). testowałem go tydzień czasu w grach i wszystko było w porządku. sprzedałem go na allegro pisząc w aukcji że to laptop po naprawie i używany ale że jest w bardzo dobrym stanie. laptop został kupiony za 2000 zł a transakcja przebiegła natychmiastowo [klient otrzymał paczkę po 2 dniach od zakupu]. Po ponad miesiącu dostałem maila, że laptop działał tylko 2 dni. klient mówi, że oddał go do serwisu gdzie powiedzieli mu że trzeba wymienić cala płytę główna bo jest zalana [1000zł]. obecnie mam 5+ telefonów dziennie z pytaniem "co z tym zrobię". pieniądze ze sprzedaży oddałem kuzynowi. nie mam firmy.

chciałbym się dowiedzieć co PRAWNIE mogę lub muszę zrobić.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Kupujący miał 14 dni na zwrot laptopa bez podania przyczyny. W aukcji wspomniałeś, że laptop jest używany, więc na mój rozum, zawsze trzeba się liczyć z tym, że sprzedający nie daje żadnej gwarancji, że sprzęt będzie działał jakiś tam okres bez zarzutu. To tak jak z kupnem używanego samochodu.

Więcej pomocy uzyskasz w dziale prawa cywilnego i tam temat zostanie przeniesiony.

zola1054

14 dni na zwrot obowiązuje tylko w przypadku sprzedaży na odległość jeżeli zakup realizowany jest od przedsiębiorcy.

Tutaj sprzedaż odbyła się od osoby prywatnej.

Ale obowiązuje tak zwana rękojmia. Kupujący może zgłosić reklamację, a Ty jako sprzedawca masz prawo przyjąć ją lub odrzucić. Jeżeli kupujący nie zgodziły się z opinią to może iść do sądu. Co zrobisz, Twoja sprawa. Ja bym nie przyjmował :)

opek993 napisał:
14 dni na zwrot obowiązuje tylko w przypadku sprzedaży na odległość jeżeli zakup realizowany jest od przedsiębiorcy.

O widzisz, tego nie wiedziałem :)

Powrót