Sprzedaż Allegro

• Autor wątku Autor wątku Xaxiev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xaxiev

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich!
Jako że jestem świeżo po przejściu na VAT mam kilka problemów ze zrozumieniem przepisów i chciałbym aby ktoś znający się na rzeczy udzielił mi konkretnej i jasnej odpowiedzi na poniższe pytania.

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, jestem płatnikiem Vat i rozliczam się na zasadach ogólnych, sprzedaje usługi reklamowe za pośrednictwem allegro i pewne kwestie są dla mnie niezrozumiałe.

Oto pytania:
1. Jako vatowiec powinienem każdej firmie wystawić fakturę, co gdy firma kupiła u mnie usługę jednak nie zaznaczyła że chce dostać fakture VAT czy muszę ją wystawić mimo to ?

2. Klienci za moje usługi płacą z góry poprzez PayU więc z jaką datą powinienem wystawić fakturę jeśli usługę wykonuję w ciągu kilku dni od zapłaty. Czy na fakturze powinna być data kiedy pieniądze do mnie wpłynęły czy ta kiedy zakończyłem wykonywać usługę?

3. Czy jako sposób zapłaty na fakturze może być przelew czy jednak musi być to bardziej sprecyzowane jak na przykład płatność za pośrednictwem PayU?

Z góry dziękuje za odpowiedź na powyższe pytania

1. Tylko gdy kupujący wyraża taką chęć.
2. Z datą zgodną w której faktycznie wystawiasz fakturę.
3. Lepiej szczegółowo określać jakim dokładnie kanałem to przyszło ale wystarczy "przelew".

Powrót