Sprzedaż allegro

• Autor wątku Autor wątku Dawcio95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawcio95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Sprzedałem na allegro telefon. Popełniłem niestety błąd w opisie aukcji zaznaczając, że telefon nie posiada blokady simlock przy czym telefon posiadał ową blokadę. Klient po otrzymaniu przesyłki oznajmił, że chce odstąpić od umowy gdyż nie jest on zainteresowany kupnem telefonu z blokadą, a błąd leży po mojej stronie. Zgodziłem się na to aby go odesłał zaś ja zwrócę mu pieniądze. Klient otrzymał telefon 1 grudnia i rzekomo wysłał go 5 grudnia z powrotem do mnie. Ja telefonu jeszcze nie otrzymałem, a numer do śledzenia przesyłki, który wysłał mi klient nie działa (tak jakby telefonu jeszcze nie wysłał) . Moje pytanie brzmi ile klient ma czasu na wysłanie telefonu do mnie? Po jakim czasie mogę oznajmić, że nie mogę zwrócić mu pieniędzy gdyż przekroczył on czas przysługujący mu na zwrot towaru? Dodam, że sprzedałem telefon jako osoba prywatna, nie prowadzę żadnej działalności. Z góry dziękuję za odpowiedź,

Dawid

Regulamin Allegro:
Masz na to 14 dni kalendarzowych, licząc od momentu pisemnego powiadomienia sprzedającego o odstąpieniu od umowy.

Wiec jeśli w ciągu 14 dni kalendarzowych nie odstąpi od umowy pisemnie i nie wyśle towaru to jego sprawa i nie musisz się tym przejmować. Swoją drogą nieraz miałam takie sytuacje na Allegro - kupowali, coś im niby nie pasowało a potem próbowali wmówić, że odesłali i chcieli pieniądze. Nigdy nie dostawałam tych rzekomo odsyłanych towarów ;)

Kats13 napisał:
Regulamin Allegro:
Masz na to 14 dni kalendarzowych, licząc od momentu pisemnego powiadomienia sprzedającego o odstąpieniu od umowy.

Może wyjaśnisz wszystkim na forum jakiej dokładnie sytuacji dotyczy przytoczony przez ciebie zapis?

Kats13 napisał:
Wiec jeśli w ciągu 14 dni kalendarzowych nie odstąpi od umowy pisemnie i nie wyśle towaru to jego sprawa i nie musisz się tym przejmować.

Podaj konkretną podstawę prawną.

Regulamin Allegro dotyczący zwrotów?
Nie wypowiadam się jako prawnik, tylko osoba, która w podobnej sytuacji czytała ich regulamin i kontaktowała się bezpośrednio z Allegro w tych sprawach.

Jeśli ktoś ma zażalenie co do towaru i nie odsyła go po tym jak odpakował i zauważył, że nie działa jak powinien, to to, co potem zrobi nie powinno interesować sprzedającego, bo ze swojej strony zrobił to, co mógł - zgodził się na zwrot i poprosił o odesłanie. Jeśli kupujący powiedział, że wysłał ale towar nie dotarł, a śledzenie paczki nie działa to nie jest to w gestii sprzedającego, by się interesować co się dzieje z tym telefonem, bo to nie jemu zależy na zwrocie.

Ogólnie ja po kilku większych akcjach na Allegro zrezygnowałam kompletnie ze sprzedawania i kupowania tam, bo wiem, że gdy zachodzi problem są zawsze niechętni by pomagać, ale to już inna sprawa.

Kats13 napisał:
Regulamin Allegro:
Masz na to 14 dni kalendarzowych.
Tak jest na to 14 dni aby wysłać oświadczenie o odstąpieniu od umowy, ale pod warunkiem gdy zrobiliśmy zakupy u przedsiębiorcy (sprzedawcą jest firma, a kupującym osoba prywatna).

Ostatnia edycja:
Ok, czyli w ciągu 14 dni musi napisać, a jak ma się to do wysyłki? Czy po piśmie jest następne 14 dni na to żeby nadać przesyłkę? tego głównie dotyczy moje pytanie bo klient już mnie poinformował o tym, że chce odesłać towar.

Powrót