Sprzedaż aplikacji mobilnych w Huawei AppStore jako osoba fizyczna bez JDG – opodatkowanie i VAT-UE

• Autor wątku Autor wątku Worldi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Worldi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

zwracam się z prośbą o opinię w zakresie opodatkowania przychodów ze sprzedaży aplikacji mobilnych przez osobę fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej.

Opis sytuacji:

Jestem osobą fizyczną, rezydentem podatkowym w Polsce. Nie prowadzę działalności gospodarczej ani nie jestem zatrudniony na umowie o pracę. Zamierzam tworzyć aplikacje mobilne i sprzedawać je jako płatne produkty za pośrednictwem Huawei AppGallery (Huawei AppStore). Aplikacje będą tworzone samodzielnie i stanowią przejaw twórczości o indywidualnym charakterze w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Nie zamierzam przenosić autorskich praw majątkowych – jedynie udzielać licencji niewyłącznych użytkownikom końcowym za pośrednictwem platformy.

Kwestie wymagające potwierdzenia:

Mam wątpliwości co do następujących zagadnień, w których nie znalazłem jednoznacznych interpretacji:

1. Czy osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej, rozliczająca przychody z aplikacji jako prawa majątkowe, jest zobowiązana do rejestracji jako podatnik VAT-UE? Huawei Services ma siedzibę poza Polską (Hongkong/Irlandia), a platforma pobiera VAT od użytkowników końcowych w UE we własnym zakresie.
  2. Czy fakt, że przychody z aplikacji stanowią jedyne źródło dochodu (brak umowy o pracę), wpływa na kwalifikację podatkową i może skłonić organ podatkowy do uznania tej działalności za pozarolniczą działalność gospodarczą?
  3. Czy rejestracja w AppGallery Connect (konto deweloperskie Huawei) i opłata za to konto mogą być uznane za element „zorganizowania" działalności w rozumieniu art. 5a pkt 6 ustawy o PIT?

Powrót