Sprzedaż auta a 2 rata OC

• Autor wątku Autor wątku amirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amirek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, wiem, że pewnie takich tematów były setki ale prawo ciągle się zmienia i nie wiem jak to się ma na dzień dzisiejszy.
Mam OC rozłożone na dwie raty, pierwszą płaciłem w połowie kwietnia, druga jest do zapłaty w połowie października. Chcę sprzedać auto, zrobię to na pewno w tym miesiącu, gdyż zależy mi na czasie i teraz moje pytanie. Wystarczy poinformować ubezpieczyciela, że sprzedałem auto i 2 rata przechodzi na nowego właściciela (i wtedy on decyduje czy płaci czy rezygnuje)? Trzeba to zrobić w jakimś terminie? Powiedzmy że rata jest do zapłaty do 15-go a sprzedam auto 13-go, nie będzie problemu?

Nie będzie problemu. Prawa i obowiązki z polisy przechodzą na nabywcę w dniu kupna pojazdu. Na poinformowanie ubezpieczyciela masz 14 dni.

A co z zapisem na umowie, że zapłacę 2 ratę. W dniu sprzedaży było opóźnienie kilku dniowe, ratę zapłaciłem dopiero po 2 miesiącach od sprzedaży. Została ona zwrócona z powrotem na konto minus kwota za dni opóźnione. Chodzi właśnie o zapis, że zapłacę i zapłaciłem ale została kwota zwrócona na moje konto. Teraz po 3 latach straszy mnie kupujący sądem, że nie wywiązałem się z zapisu na umowie i że będę musiał płacić koszty sądowe i adwokata.

karambol napisał:
Nie będzie problemu. Prawa i obowiązki z polisy przechodzą na nabywcę w dniu kupna pojazdu. Na poinformowanie ubezpieczyciela masz 14 dni.

Odpowiedź nie do tego wątku miała być, źle spojrzałem myślałem że to do mojego wątku :)

Bragada napisał:
A co z zapisem na umowie, że zapłacę 2 ratę. W dniu sprzedaży było opóźnienie kilku dniowe, ratę zapłaciłem dopiero po 2 miesiącach od sprzedaży. Została ona zwrócona z powrotem na konto minus kwota za dni opóźnione. Chodzi właśnie o zapis, że zapłacę i zapłaciłem ale została kwota zwrócona na moje konto. Teraz po 3 latach straszy mnie kupujący sądem, że nie wywiązałem się z zapisu na umowie i że będę musiał płacić koszty sądowe i adwokata.

Powrót