Sprzedaż auta przed upływem 6mc a podatek (nie rozliaczłem pit nigdy)

• Autor wątku Autor wątku CocaCola22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CocaCola22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam Panowie i Panie mam takie pytanie bo jestem osobą nie pracującą od dłuższego czasu(na utrzymaniu rodziców) wiek 28lat osoba ze swoimi,ze tak powiem problemami.

Sprawa taka kupiłem samochód w 2022r i niestety muszę go sprzedać.Sprzedaż odbędzie się na dniach.Wyczytałem,że przed upływem 6mc gdy sprzedam auto muszę zapłacić podatek.Podatku wychodzi mi około 400zł tylko,że ja nie rozliczałem nigdy pit 36 a bynajmniej sobie nie przypominam bo nie pracowałem na umowy itp ani nie jestem w Urzedzie Pracy zarejestrowany też.Bo w pit wiem,ze wykazuje się dochód no to u mnie jest przykładowo 0 zł.

To podpowie ktoś czy wystarczy wpisać w pit 36 kwotę podatku?
bo też nie wiem czy obowiązuje mnie 18% czy 33%

Przykładowo kupiłem auto za 40tys= sprzedałem za 42 więc 2 tys mam jakby zarobku i te 2tys razy 18 czy 33 % nalezy pomnożyć? tylko sprawa jeszcze taka,że pisało w artykule,że można pomniejszyć o wkład części to jeśli zostały wymienione takie rzeczy jak:

cewki nowe bo auto szarpało,świece nowe,termostat bo auto się nie dogrzewało,separator oleju tzn odma bo były wycieki w koło około 2tys zł dołożone mam na to paragony

czy takie coś uwzględnione może zostać? i podatek pit 36 jeśli sprzedalem auto w styczniu 2023 to mam czas do kwietnia tego roku? czy do kwietnia 2024?

moze to dziwnie zabrzmi bo niepracująca osoba kupuje auto za ponad 40tys ale sprawa taka,że poprzednie auto które miałem 9 lat sprzedałem za 8 tys zł bo już rdza je brała itp.Ja pomagałem przez 5,6mc koledze który ma firme kurierską więc za około 6mc uzbierałem sobie prawie 8 tys zł bez umowy.A 30 tys dostałem od mamy w gotówce do ręki bym sobie auto kupił lepsze/młodsze i tak mi się uzbierało około 48tys zł

Jeśli Twój dochód nie przekroczy kwoty wolnej 30.000 zł, to nie zapłacisz podatku w ogóle.

Deklaracja PIT-36 do kwietnia 2024 r.

rozumiem to jak to Panowie zrobić teraz bo tak jak mówię dostałem od mamy 30tys zł swoich takich uzbieranych miałem powiedzmy równe 20tys bo 8 za poprzednie auto kolejne 8 zarobione dorywczo i odłożone sobie + - łącznie 50tys zł

Kupiłem auto za 46.400 z czego pojechałem do US i zapłaciłem podatek PCC3 od zakupu auta bodajże 930zł i tyle.. reszt co mi została to poszła na pakiet startowy filtry oleje itp

teraz wyszła sytuacja taka,że muszę sprzedać auto i kupić coś innego do 40tys zł a za to uzyskam 49tys zł

czyli realnie mój dochód ze sprzedaży auta to 2600zł i taki będzie za cały rok 2023 podejrzewam więc w picie 36 w 2024 muszę uwzględnić kwotę 2600 i od niej albo zapłacę albo nie podatek? bo pisało coś 18% to nie wiem czy ja muszę te 2600 pomnożyć razy 18% ? czy nic nie płacę mimo,że wpiszę dochód 2600 ze sprzedaży auta?

jeszcze chodzi mi o to jak to zrobić bo mama mi przekazała w domu pieniądze z ręki do ręki bez żadnych umów darowizny itp ''na zasadzie wez sobie dołóż i kup lepsze auto''

to teraz gdy uzyskam ze sprzedaży te 49tys zł za auto gotówką w domu nie na konto to powinienem że tak powiem wpłacić te pieniądze np 40tys zł na mamy konto/czy tam mama je wpłacić na swoje konto i przelać wtedy na moje z dopiskiem darowizna? bo mama jest za granicą i moze przyjechać nawet i za rok dopiero a ja auto będe nastepne chciał na wiosnę kupić

doradzi ktoś mi Panowie? z góry dziekuje za odpowiedz :)

@ up podpowie ktoś jak to teraz zrobić? :)

Chodzi mi o to jak to teraz zrobić bo tak sprzedałem już ten samochód który kupiłem za 46.400 sprzedałem za 49tys zł.Różnica w cenie to podatek do zapłacenia w 2024 ok

pytanie tylko takie mam te 49tys zł i będę chciał kupić sobie auto powiedzmy 35 góra 40tys zł to jak to zrobić teraz skoro mama dała mi w listopadzie jak kupowałem to auto co teraz sprzedałem 30tys zł z ręki do ręki.Ja jak wspomniałem swoich miałem ze sprzedaży auta poprzedniego 8tys bo tyle uzyskałem za nie wiec leżały w domu i też dorywczo robiłem 6mc i uzbierałem sobie 8,9tys zł

podpowie ktoś jak to zrobić teraz? sprawa taka,że mam przebywa za granicą legalnie i nie chciałbym jej ściągać tylko po to,żeby teraz coś wypełniać itp.

Podpowie ktoś?

proszę o skasowanie tematu.Pozdrawiam

Powrót