Sprzedaż auta wraz z odnowioną polisą przed wygaśnięciem wcześniejszej a kara z UFG

• Autor wątku Autor wątku takijaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

takijaa

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Byłem posiadaczem samochodu, którego polisa OC kończyła się 15 września 2022.

Odnowienie polisy na kolejny rok (od 16 września 2022 do 15 września 2023) wykupiłem miesiąc przed końcem aktualnej polisy - w sierpniu 2022, następnie auto sprzedałem 12 września 2022 przekazując nowemu właścicielowi obie polisy - aktualną w chwili sprzedaży do 15 września i odnowienie już opłacone - aktywne od 16 września 2022

Kupujący zgłosił zakup do tego ubezpieczyciela 18 września 2022 i ubezpieczyciel powiedział mu, że polisa którą ja kupiłem i przekazałem mu jako odnowienie jest nieważna, zostanie anulowana a środki cofnięte mi jako poprzedniemu właścicielowi. Tego samego dnia nowy właściciel kupił inna polisę ale powstała dziura w ubezpieczeniu od 16 do 17 września bo polisa, którą ja kupiłem jako odnowienie została wycofana przez ubezpieczyciela.

Kto teraz odpowiada za przerwę w ubezpieczeniu i karę z UFG? Przyznam, że jako poprzedni właściciel nie wiedziałem, że polisa przedłużeniowa zostanie anulowana - nie dawałbym jej kupującemu. Nowy nabywca oczekuje, że ja zapłacę za karę bo on sądził, że ma ubezpieczenie na kolejny rok skoro dałem mu obie polisy. Czy ma rację? Celowo w błąd go nie wprowadziłem.

Ostatnia edycja:
Od 12 wrzesnia 2022 za auto i polisy odpowiada nowy wlasciciel.

Powrót