Sprzedaż autografu!

• Autor wątku Autor wątku adriankoza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adriankoza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Nie wiem czy w dobrym miejscu napisałem ten temat. Chodzi o to, że widziałem autograf Michalea Jacksona na allegro i "poszedł" za niecałe 200zł. Wiadomo że to podróba, ale były w treści aukcji słowa takie jak : oryginalny, autentyczny. Później rozmawiałem z człowiekiem co to kupił i powiedział mi że to tylko wydrukowany obrazek z autografem. Czy to jest legalne, i jakich ewentualnie słów mógłby użyć ten człowiek w tej aukcji, aby było wszystko legalne?

adriankoza napisał:
Wiadomo że to podróba, ale były w treści aukcji słowa takie jak : oryginalny, autentyczny. Później rozmawiałem z człowiekiem co to kupił i powiedział mi że to tylko wydrukowany obrazek z autografem.
dla mnie takie określenia, jak autentyczny czy oryginalny oznaczałyby własnoręczny podpis danej osoby (autograf złożony osobiście). W tym przypadku byłoby to więc dla mnie prostym niedotrzymaniem warunków umowy sprzedaży, które mogłoby skutkować odstąpieniem od umowy. A żeby było OK, to powinno być, jak dla mnie, napisane, że ktoś oferuje skan oryginalnego autografu.

Powrót