Sprzedaż biletów

• Autor wątku Autor wątku Robbson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robbson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie czy w prawie polskim dozwolona jest sprzedaż biletów na różnego rodzaju eventy poprzez aukcje internetowe?

Robbson napisał:
Mam pytanie czy w prawie polskim dozwolona jest sprzedaż biletów na różnego rodzaju eventy poprzez aukcje internetowe?
Zakazane nie jest ale karane jest sprzedawanie biletów "z zyskiem" (np. cena na bilecie 100 zł a dostajemy za niego 120 zł).

No ale Pan skupuje bilety i potem odsprzedaje? Czy jest Pan uprawnionym dystrybutorem

Z kodeksu wykroczeń
Przepis prawny:
Art. 133. [Spekulacja biletami]

§ 1. Kto nabywa w celu odprzedaży z zyskiem bilety wstępu na imprezy artystyczne, rozrywkowe lub sportowe albo kto bilety takie sprzedaje z zyskiem,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

§ 2. Usiłowanie oraz podżeganie i pomocnictwo są karalne.

Garść komentarza Prawo wykroczeń. Komentarz, prof. dr hab. Marek Bojarski, prof. dr hab. Wojciech Radecki Rok wydania: 2011 Wydawnictwo: C.H.Beck Wydanie: 5
1. Kodeks wykroczeń przewiduje karalność spekulacji, jeżeli przedmiotem czynu są bilety wstępu na imprezy artystyczne. Karalność tego typu spekulacji zachodzi w przypadku nabywania biletów na imprezy artystyczne, rozrywkowe bądź sportowe w celu ich odprzedania z zyskiem bądź sprzedaży tych biletów z zyskiem. Jest to działalność tzw. koników.

2. Powyższe zachowanie wypełnia ustawowe znamiona wykroczenia z art. 133, bez względu na wartość tych biletów, jak również bez względu na wysokość zysku, jaką otrzymał podmiot tego wykroczenia.

3. Nawet zysk (ze sprzedaży biletu) na poziomie symbolicznej „złotówki” może być już potraktowany jako odsprzedaż w celu osiągnięcia zysku. Ustawodawca nie uregulował kwestii osiągnięcia zysku „w naturze”. W praktyce jednak mogłaby zaistnieć taka sytuacja, kiedy bilet na imprezę byłby odsprzedany, ale formą rozliczeniową byłyby nie środki pieniężne, lecz np. dobra niematerialne. W tej regulacji (zwłaszcza przy braku określenia minimalnej granicy osiąganego zysku) widoczna jest luka, która prowadzić może do kwalifikowania jako wykroczenia każdej odsprzedaży biletu nawet przy osiągnięciu zysku minimalnego. Zob. E. Prandota-Prandecka, M. Sieradzka, Odpowiedzialność z kodeksu wykroczeń za czyny przeciwko interesom konsumentów, [w:] L. Bogunia (red.), Nowa kodyfikacja prawa karnego, t. 22, Wrocław 2008, s. 239.

4. Zbycie biletów bez zysku nie stanowi wykroczenia (np. ktoś rezygnuje z imprezy).

5. Wykroczenie z art. 133 można popełnić tylko umyślnie i to w formie zamiaru bezpośredniego.

6. Wykroczenie z art. 133 karane jest już na etapie usiłowania.

7. Pomocnictwo i podżeganie do wykroczenia z art. 133 jest również karalne.

Colder napisał:
No ale Pan skupuje bilety i potem odsprzedaje? Czy jest Pan uprawnionym dystrybutorem

Rezygnuje z imprezy i chciałbym taki bilet sprzedać, nie mam zamiaru na nim zarabiać.

Jeśli bilet nie jest imienny oraz nie sprzeda go Pan z zyskiem to nie widzę problemów. Myślę, że forma licytacji mimo wszystko nie będzie wskazana, dlatego zalecam Kup Teraz.

Powrót